Har du en gæld til Skat på 2.499 kroner eller derunder, så kan du ånde lettet op. For Skat gør intet for at indkræve pengene. Det kan BT afsløre mandag.

I et svar fra Skatteministeriet til Folketingets Skatteudvalg fra maj i år fremgår det nemlig, at Skat bevidst undlader at gøre noget ved de små restancer på grund af en såkaldt ‘prioriteringsgrænse’.

I svaret står der, ‘at restancer under 2.500 kroner med forældelsesdato i en nær fremtid ikke forældelsesafbrydes ved udlæg, før andre større beløb og mere presserende opgaver er håndteret. Der er således risiko for, at prioriteringerne medfører, at mindre restancer afskrives, fordi forældelsesdatoen oprinder, selvom forældelsen kunne være blevet afbrudt.’

Oversat fra teknokrat-sprog til dansk: Skat dropper at indkræve skattegæld på under 2.500 kroner for at prioritere indsatsen til de større beløb med den konsekvens, at små skyldnere slipper for at betale deres gæld. Skattegæld forældes nemlig efter tre år, så hvis Skat ingenting gør, så bliver skyldnerne gældfri.

Folk er til grin
»Helt konkret betyder det, at hvis man har fået en parkeringsbøde for to år siden, så vil jeg altså ikke betale den, for om et år er den forældet, og Skat vil ikke gøre noget. Det er krænkende. For det betyder, at alle dem, der betaler deres parkeringsbøde frivilligt, er til grin. Det klæder ikke en offentlig institution som Skat bevidst at lade skyldnere slippe på den måde,« siger Jens Peter Fabricius, der er advokat i advokatfirmaet Brandt & Lauritzen.

Også i den liberale tænketank Cepos er man kritisk:

»Skat prioriterer bevidst sin indsats mod store skyldnere, mens de små skyldnere går fri, hvilket nok gavner Skats ressourceprioritering, men det strider mod grundlæggende lighedsprincipper om, at alle skal behandles lige for loven. En sådan forvaltningspraksis er retssikkerhedsmæssigt uholdbar. Skat løser simpelthen ikke den opgave, de er sat til på hele det offentlige Danmarks vegne, når man bevidst lader milliardkrav forældes og skyldnere slippe for at betale, hvad de skylder,« siger Henriette Kinnunen, chefjurist i Cepos.

Milliarder går tabt
Som BT skrev i lørdags, forventer Skat ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V), at der i løbet af 2015 vil blive tabt et stort milliardbeløb, fordi Skat ikke har formået i tide at inddrive gæld fra borgere og virksomheder, der skylder penge til det offentlige. Gælden dækker over alt lige fra licens til bøder og studiegæld. Årsagen er bøvl med it-systemet, kaldet EIF, som betyder, at Skat ikke har været opmærksom på forældelsesfristerne.

Ministeren kender ikke det konkrete beløb endnu for 2015, men i 2014 måtte de danske skatteydere vinke farvel til 1,26 mia. kroner. I 2013 lød tallet tilsvarende på 902 mio. kr.

Læs også:

Oveni kom det tirsdag frem, at der er sket svindel med refusion af udbytteskat for i alt 6,2 milliarder kroner.

Svindlen er foregået ved at udenlandske kriminelle har bildt Skat ind, at de havde aktier i danske børsnoterede virksomheder og dermed var berettiget til at få refusion af udbytteskat.

Det lykkedes søndag ikke BT at få en kommentar fra skatteminister Karsten Lauritzen. Men lørdag sagde han til BT, at han afventer en større undersøgelse, som blev sat i gang sidste år, og når den foreligger, vil han tage affære.