De seneste års nedskæringer er hovedårsagen til, at Skat ikke opdagede svindel for 6,2 milliarder kroner, mener Enhedslisten. Det er lykkedes skiftende regeringer at spare Skat i stykker, lyder det.

Når der skal placeres et ansvar i den omfattende sag om svindel med refusion af udbytteskat for 6,2 milliarder kroner, gør landets tidligere skatteministre klogt i at kigge indad.

For svindelsagen tydeliggør konsekvenserne af, at skiftende regeringer har svunget sparekniven over Skat i en alt for voldsom grad gennem de seneste år, mener Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund (Ø).

»Skat er simpelthen blevet sparet i stykker. Både VK-regeringen og den forhenværende regering nedlagde adskillige stillinger, og det er endt med at være meget dyrt for danskerne. Det er nu på tide, at vi går den modsatte vej og sørger for at tilføre Skat flere ressourcer, så vi kan få kradset de penge ind, som skal bruges på hospitaler og pædagoger i børnehaverne,« siger han.

Senest kunne DR tirsdag fortælle, at Skat - trods talrige opfordringer om at sætte fokus på kontrollen med udbetalingen af udbytteskat - i 2013 lukkede et kontor, der netop havde ubytteskatten som speciale.

Det er endnu en konsekvens af besparelserne, mener Rune Lund.

Spørgsmål: Men det er vel ikke kun nedskæringer, det handler om. Er der ikke noget galt i Skats ledelse, når man ikke opdager svindel for 6,2 milliarder kroner?

»Det kan sagtens være, at der er tale om inkompetence eller folk, der ikke har handlet, som de burde. Men for mig at se er det umuligt at forklare det her uden samtidig at indse, at de nedskæringer, der har været i Skat, har haft en katastrofal betydning for Skats evne til at fungere optimalt,« siger Enhedslistens skatteordfører.

I 2013 advarede Skats interne revision om, at kontrollen med refusionen af udbytteskat ikke fungerede optimalt, men den advarsel nåede angiveligt aldrig frem til daværende skatteminister Holger K. Nielsen (SF). Han siger til Berlingske Business, at han i stedet var optaget af sagen om erhvervsmanden Jesper Nielsen, kendt som Kasi-Jesper.

Den interne revision har nu fået fire uger til at undersøge, hvem der vidste hvad i sagen om milliardsvindlen, og undersøgelsen kan forhåbentlig også klargøre, om nedskæringerne har spillet en rolle, lyder det fra Rune Lund.

»Når rapporten er klar, må vi jo se på, om der er nogen, der har svigtet. Det er meget muligt, men en del af forklaringen er, at Skat er blevet en organisation, som ligger og raller på gulvet og er i dyb krise,« siger han og fortsætter:

»Skiftende regeringer - både røde og blå - har skåret Skat fuldstændig ned til sokkeholderne, og de må nu indse, at de ikke bare kan sende aben videre til en eller anden embedsmand og så frikende sig selv fuldstændig.«

Den omfattende milliardsvindel stod på i perioden 2013-2015 og blev i sidste uge anmeldt til Bagmandspolitiet.