Simon Emil Ammitzbøll har aldrig lagt skjul på, at han elskede sin mand højt. Nu er politikeren blevet enkemand i en alder af 38 år.

'Jeg vil savne dig resten af livet.'

Sådan beskriver Simon Emil Ammitzbøll med ganske få ord den store sorg, der ramte ham fredag, da han mistede sin mand, Henning Olsen, til kræften.

'Min kære mand er død alt for tidligt,' skriver folketingspolitikeren endvidere i de dødsannoncer, han tirsdag rykkede ind i Politiken og Berlingske.

Derudover ønsker han på nuværende tidspunkt ikke at kommentere ægtemands død.

Henning Olsen havde haft kræft i seks år, men alligevel kom det bag på mange, der kendte parret, at det stod så slemt til.

Liberal Alliances gruppeformand mødte som helt ung den 18 år ældre Henning Olsen, og han har tidligere fortalt i et interview, at det var mødet med Henning, der overbeviste ham om, at han var til mænd.

»Jeg tænkte overhovedet ikke på mig selv som homoseksuel. Jeg havde faktisk en, jeg gik i skole med, som sprang ud i en tidlig alder. Da han gjorde det, faldt det mig overhovedet ikke ind, at jeg selv kunne være homoseksuel,« har han tidligere fortalt BT.

Parret havde været sammen i 17 år og blev gift i 2005, da de indgik registret partnerskab på Københavns Rådhus. Det var daværende borgmester Klaus Bondam, der viede dem.

»Jeg var lykkelig. Vores vielsesringe er lavet af min daværende kredsnæstformand (i Det Radikale Venstre, red.), Kirsten Fjord. De består af guld, der er vævet ind i hinanden. Det symboliserer, at Henning og jeg er forbundet, og at vores forhold skal kunne holde til, at det går op og ned. Jeg bærer min ring på højre hånd, og Henning går med sin på venstre,« fortalte han i til Berlingske i 2010.

I skolen havde Simon Emil Ammitzbøll flere forhold til piger, også i længere tid, og selv om erkendelsen af at være homoseksuel kom relativt sent til ham, var det ikke noget problem for ham 'at springe ud'.

»Jeg vil faktisk sige, at min holdning til EU altid har været anledning til større eksistentielle kriser end mine seksuelle overvejelser,« har han sagt ved en tidligere lejlighed.

Ammitzbøll mødte sit livs kærlighed samtidig med, at han gik på højskole i en tid, hvor han på mange måder begyndte på en frisk.

»Der kom så mit store spring. Alle var nye mennesker, jeg kendte ingen. Tavlen var visket ren, og jeg kunne definere mig selv, som jeg ville. Det var faktisk meget praktisk. Jeg havde nogenlunde samtidig mødt min nuværende mand, Henning, på en café for homoseksuelle, der hed Sebastian. Så jeg sprang ikke ud som homoseksuel på højskolen. Jeg var det,« har han tidligere sagt til BT.

Selv om det var svært for ham at fortælle familien, at han var bøsse, accepterede de hans valg.

»Så skulle jeg fortælle min familie det. Det var svært. Først min søster, som havde delt lejlighed med en pige, der var lesbisk. Det var stille og roligt.«

»Så var det min mor. Hun skulle til bridge, da jeg ringede. ' Nej, du skal ikke, du skal snakke med din søn', sagde jeg. ' Er det fordi du vil stoppe på højskolen?' spurgte hun, da jeg kom. Da jeg så fortalte hende årsagen, rejste hun sig op og sagde: ' Vil du have en kop te?' Og så snakkede vi. Det blev aldrig noget problem,« fortalte Simon Emil Ammitzbøll for nogle år siden i et interview i BT.

Foto: Henning Bagger (arkiv).
Vis mere

Af venner beskrives Henning Olsen som en sjov og glad mand, og parrets viste sig ofte sammen ved officielle lejligheder. Blandt andet til dronning Margrethes fester.

På et tidspunkt afslørede politikeren over for Berlingske, at det var Henning, der friede til ham.

»Jeg havde været kæreste med Henning i syv år, da han friede til mig. Det var på hans fødselsdag, den 3. december, og jeg var gået i køkkenet for at lave en god middag til os. Mens jeg stod og lavede skaldyrssuppe, åbnede han en flaske champagne. Det blev jeg lidt irriteret over, for jeg havde købt en god flaske hvidvin til os. Så faldt Henning på knæ og spurgte, om jeg ville gifte mig med ham. Jeg blev overrasket og glad og sagde ja med det samme. Jeg fik også lange, røde roser af Henning. Når det handler om to mænd, er det jo altid et godt spørgsmål, hvem der skal fri. Men det blev altså Henning, der kom først.«

Fra sin plads i folketingssalen har Ammitzbøll kæmpet for homoseksuelles ret til adoption, og det var ham, der i 2010 stillede forslaget om, at et par af samme køn skal have ret til at adoptere, som senere blev vedtaget. Kort efter fortalte han Ekstra Bladet, at han og Henning også havde overvejet at få børn sammen.

»Det har vi selvfølgelig overvejet, men med den tilværelse, vi fører, vil det være svært. Hvis man skal have børn, skal man også bruge tid med dem. Og det er svært i mit tilfælde i øjeblikket,« sagde han dengang.

Liberal Alliances pressechef meddeler, at Simon Emil Ammitzbøll regner med at vende tilbage til det politiske arbejde, når det nye folketingsår starter i oktober. Han har dog aflyst en planlagt studierejse med folketingets Udlændige- og Integrationsudvalg til den omdiskuterede australske flygtningelejr på Stillehavsøen Nauru.