Europaparlamentsvalg: SFs 'bedstemor med slag i', Margrete Auken, er mere troværdig end rebellen og stemmeslugeren Morten Messerschmid. 

Privat er hun bedstemor til syv, og i Bruxelles har den 69-årige SFer Margrete Auken i løbet af et tiår tilkæmpet sig rollen som Europa-Parlamentets grand old lady. I danskernes bevidsthed er hun en rigtig ’bedstemor med slag i’.

Nu viser en meningsmåling, som TNS Gallup har udført for BT, at Margrete Auken ganske overraskende nævnes som den mest troværdige og fagligt stærke spidskandidat til EU-valget 25. maj samt som den kandidat, flest vælgere mener er en god repræsentant for Danmark.

Høster anerkendelse

Hendes flotte topplacering i kandidatfeltet er bemærkelsesværdig, fordi der kun er omkring fem pct. af vælgerne, der faktisk har tænkt sig at stemme på hende. Forklaringen er, at Margrete Auken ikke kun høster anerkendelse blandt traditionelt røde vælgere, men også blandt mange af de borgerlige og ikke mindst blandt kvinderne.

DFs 33-årige spidskandidat Morten Messerschmidt står til at få et kanonvalg. Han har størst gennemslagskraft, og han er fagligt stærk. Men han bliver slået af Margrete Auken på troværdighed og scorer så lavt på spørgsmålet om at være en god repræsentant for Danmark, at de fleste reelt mener, at han er det stik modsatte: At han er en dårlig repræsentant for Danmark.

Den sikre havn

Ifølge direktør og politisk kommentator Peter Mogensen fra den uafhængige tænketank Kraka viser målingen, at Margrete Auken har haft held med sin kampagne om, at industrien har en hær af lobbyister, men at SF har hende.

- Hun er blevet parlamentets grand old lady og den sikre havn for de venstreorienterede. Som figur i rød blok er hun Morten Messerschmidts modstykke, siger han.

Søs Marie Serup, som er BTs politiske kommentator, mener heller ikke, det er ufortjent, at Margrete Auken scorer flot i målingen.

- Hun kan noget af det samme som Morten Messer- schmidt, siger hun og peger på, at der er en væsentlig forskel på de to politiske modstandere. Når Morten Messerschmidt i målingen bedømmes til at have størst gennemslagskraft, tolker Søs Marie Serup det på den måde, at hans gennemslagskraft mere ligger i medierne end i Europa-Parlamentet. Han kan holde nogle brandtaler, men de flytter ikke så meget.

- Han kan som den eneste banke sig ind på forsiden af de danske aviser. Selv om Margrete Auken lige har fået vedtaget en kraftig reduktion af plasticposer i Europa, hører man kun nogle små pip fra hende. Ude ved kaffebordene snakker man ikke om plasticposer, men om børnecheck. Folk kan godt lide, at hun prøver at presse danske standarder ned over EU, og hun repræsenterer det traditionelle politiske hårdværk, siger Søs Marie Serup.

Hånede Helle Thorning

Når Morten Messerschmidt, trods mange andre talenter, må lide den tort at blive betragtet som en mindre god repræsentant for Danmark, kan det ifølge Søs Marie Serup forklares med den dundertale, Messerschmidt holdt i parlamentet for et par år siden, da Danmark havde formandskabet for EU, og statsminister Helle Thorning-Schmidt var på besøg.

Han hånede Thorning for at være kommet til magten på baggrund af en stribe af løgne over for sine vælgere.

- Jeg tror, det blev oplevet som illoyalt, fordi man forventer, at danske politikere holder sammen ved den slags lejligheder, siger Søs Marie Serup.