Venstrefløjen er ved at miste sin identitet i misforstået godhed over for etniske minoriteter, mener SF-politiker, der blæser til kamp for at genvinde værdidebatten. Partiet er på rette vej, siger ordfører.

I sin iver efter at pakke en række etniske minoriteter ind i politisk vat er venstrefløjen i færd med både at miste sin egen identitet og sin stemme i værdidebatten.

I stedet kommer man uforvarende til at understøtte parallelsamfund, hvor tvangsægteskaber, indoktrinering og kontrol af unge piger er en del af hverdagen.

Sådan lyder det i en opsigtsvækkende kronik fra SF-politikeren Halime Oguz i dagens udgave af Berlingske rettet mod sit eget parti samt såvel debattører som politikere placeret på venstrefløjen.

»Vi har spillet fallit ved at give køb på grundlæggende værdier. Og det er sket i misforstået godhed over for en række etniske minoriteter,« siger hun.

Halime Oguz, som har kurdisk baggrund og kom til Danmark som seksårig, har været opstillet til byrådsvalg og valg til Europa-Parlamentet for SF. Senest var hun denne sommer folketingskandidat for SF i København.

Partiet som er placeret i det centrum-venstrepolitiske landskab har ifølge Halime Oguz allerede givet køb på grundlæggende værdier som eksempelvis ligestilling mellem kønnene, kvindefrigørelse, respekt for homoseksuelle og retten til selv at bestemme over egen krop.

Det sker, når man vender det blinde øje til racisme, kønsdiskrimination og kulturelt konservative traditioner blandt visse ekstreme minoriteter i Danmark, mener Halime Oguz.

»Det ironiske er bare, at mange af dem i såvel deres hjemlande som herhjemme dyrker en nationalisme og konservatisme, der vil få selv Pia Kjærsgaard (DF) til at fremstå som en ren kulturradikal. Det er en nationalisme og konservatisme, hvor der ikke inkluderes nogen respekt for etniske minoriteter eller noget, der bare minder om den frihed og det frisind, vi forbinder med Danmark,« hedder det i kronikken.

Derfor er det helt logisk, mener Halime Oguz, at disse etniske minoriteter i høj grad stemmer på venstrefløjen, selv om der værdimæssigt kan være stor afstand. Men der er ifølge Halime Oguz tale om »en form for kreativ politisk bogføring«, hvor man kan sole sig »i vor i mange henseender sympatiske tolerance«.

Det kommer til udtryk ved, påpeger hun, at nogle minoriteter stadig lever et liv, der bl.a. bygger på racistiske ytringer, social udstødelse og forbud mod at lege med børn på baggrund af deres etnicitet eller religion.

»Hvis det havde været den samme diskrimination, intolerance og racisme, der havde gjort sig gældende fra etniske danskere, havde der til gengæld lydt et ramaskrig fra nogle af venstrefløjens debattører og politikere,« skriver hun.

Samme tendens gør sig gældende omkring det stærke fokus på jomfruidealet blandt unge kvinder, mener SFeren, for en tilsvarende holdning i en etnisk dansk sammenhæng ville medføre et ramaskrig.

Derfor er det på høje tid, at SF og den øvrige venstrefløj smider fløjlshandskerne over for ekstreme muslimer og blive tydeligere, hvad angår de grundlæggende værdier, mener Halime Oguz. Som da daværende SF-formand Villy Søvndal tilbage i 2008 rettede et hårdt angreb på den yderligtgående muslimske organisation Hizb ut-Tahrir med ordene:

»Til disse mørkemænd vil jeg sige: Gå ad helvede til.«

Hos SF på Christiansborg henviser formand Pia Olsen Dyhr (SF) til integrationsordfører Jacob Mark (SF), der ser kronikken som »en mere generel kritik af venstrefløjen end en specifik kritik af SF«.

Jacob Mark mener, at SF har bevæget sig den rette vej i værdidebatten også i de senere år og har stået vagt om sine værdier. Han henviser bl.a. til Pia Olsen Dyhrs debatindlæg fra sidste år, hvor hun opfordrede til at stoppe mobning af homoseksuelle etniske minoriteter. Han medgiver dog, at der kan være et arbejde at gøre:

»Jeg synes ikke, vi er ved at give værdidebatten fra os, men vi har måske været for dårlige til at skabe vores egen dagsorden med konkrete eksempler på vores værdier omkring demokrati, frihedsrettigheder og solidaritet.«

Dansk Folkepartis Søren Espersen ønsker ikke at træde ind i et internt opgør i SF, men han har selv gennem flere år haft oplevelsen af venstrefløjen som værende tilbageholdende i debatten om de etniske minoriteter.

»Jeg har haft en oplevelse af, at hver gang nogen har sagt noget om eksempelvis kvindesagen, så er der blevet lagt låg på, når det handlede om etniske minoriteter. Nogle gange har det været med en begrundelse om, at man ikke vil give Dansk Folkeparti vind i sejlene, men det er en underlig bagvendt tankegang. Det er jo at sparke sig selv over skinnebenet,« siger han.