Hvis man som bilist bliver taget med hash i kroppen, skal man ikke miste sit kørekort, hvis der er tale om første gang. Det mener SF. I dag mister man kørekortet i tre år, hvis man tages siddende bag rattet med hash i kroppen.

»Ingen skal køre påvirkede og være til fare i trafikken, og derfor skal der også være en konsekvens, når man kører med hash i kroppen. Vi foreslår, at man nytænker konsekvensen til - når det handler om førstegangstilfælde - at sikre, at vedkommende holder op med at ryge,« siger retsordfører Karina Lorentzen (SF) i en pressemeddelelse og uddyber:

»I stedet for at få taget kørekortet ønsker vi, at man kan beholde sit kørekort mod at lægge rene urinprøver i en karantæneperiode. På den måde støtter vi den enkelte i at holde op med at ryge hash, vi gør trafikken sikrere og vi sikrer også, at folk ikke kommer ud i en social nedtur, fordi de uden kørekort ikke kan få arbejdslivet eller familielivet til at fungere«.

Karina Lorentzen forklarer, at forslaget bunder i, at der ikke er en videnskabelig grænse for, hvor meget hash, man må have i kroppen, før det bliver farligt.

»Jeg taler bestemt ikke for, at man bare skal sætte sig bag rettet, når man er skæv. Men hvor vi har været i stand til at definere, at en grænse på 0,5 promille for alkohol er farligt for bilkørsel, så har man ikke videnskabeligt været i stand til at fastlægge sådan en grænse for hash, og derfor har man lavet en nulgrænse for at være på den sikre side,« siger hun og tilføjer:

»Det betyder, at lovgivningen er egnet til at ramme folk, som faktisk ikke længere er påvirkede, fordi rusen for længst er væk. Derfor synes vi, at det giver mening at omtænke konsekvensen i førstegangstilfælde, så den pågældende bruger bøden til at betale for behandling og til at lægge rene urinprøver. Dem, der har viljen til at lade være, får en chance for at bevise det - resten må aflevere kørekortet.«

Socialdemokraterne giver SFs forslag en kølig modtagelse.

»Problemet med hashrygning er, at vi ikke ved, hvor lang tid det sidder i kroppen. Derfor kan man godt være til skade for andre i trafikken, selv om det er nogle dage siden, man sidst har røget,« siger retsordfører Trine Bramsen (S) til DR.