Det skal være muligt for embedsmænd at stå frem, hvis ikke de kan stå inde for det, de fremlægger for Folketinget, mener SF, der vil oprette en whistleblowerordning, der skal sikre embedsmændene mod fyring.

Hvis en embedsmand i et ministerium ved, at der er mangler i de oplysninger, der bliver leveret til Folketinget, skal det være muligt for embedsmanden at fortælle det uden risiko for at blive fyret.

Det mener man hos SF, hvor retsordfører Karina Lorentzen (SF) vil oprette en whistleblowerordning.

»Jeg vil arbejde på, at der kommer en whistleblowerordning, der skal beskytte embedsmænd, der står frem, mod fyring. De embedsmænd, der ikke kan stå ved det, der bliver lagt frem for Folketinget, skal have en mulighed for at ytre det offentligt, uden at det får konsekvenser for deres stilling,« siger Karina Lorentzen.

Det er den prisvindende journalist og forfatter Jesper Tynell, der med sin bog »Mørkelygten« sætter fokus på embedsapparatets tendens til at tilpasse deres rådgivning til den politik, regeringen vil føre. Det har ifølge bogen i en række tilfælde ført til, at de skiftende regeringer bevidst har tvunget embedsfolkene til at levere svar, der støttede op om den politik, den pågældende regering ville føre. Og det er et demokratisk problem, fastslår Karina Lorentzen.

»Det er rigtig svært for os (politikere, red.) at gennemskue alle juridiske vurderingen, og derfor har vi også en forventning om, at vi får de rigtige svar, men når det ikke er tilfældet, bliver det svært at være politiker,« siger hun.

Enhedslisten slår på tromme for, at Folketinget opretter et uafhængigt juridisk kontrolorgan, der skal gå de forskellige lovforslag efter i sømmene. Men den øvelse ser SF ikke den store fidus i.

»Man har tidligere i Folketinget haft superjurister ansat, der skulle levere de her vurderinger. De blev bare aldrig brugt til noget, så jeg synes egentlig, at den metode er afprøvet,« siger Karina Lorentzen.

Hun er dog positiv i forhold til at finde fælles fodslag på tværs af partierne for at komme problemet til livs.

»Jeg har noteret mig, at der er en hvis politisk interesse i at sikre, at Folketinget får de rette oplysninger, og derfor må vi få lavet en gennemgang af hele det her område og se, om der skal være steder i lovgivningen, der kan strammes op,« siger hun.