To SFere, der også er kandidater for Folkebevægelsen mod EU, er forargede over et ændringsforslag, der i praksis vil ekskludere blandt andre EU-modstandere fra partiet.

Er man opstillet for en konkurrerende liste, kan man ikke være medlem af SF. Det mener SFeren Torben Duelund (SF) fra Vesthimmerland, som derfor har stillet forslag om ændring af partilovene, så partiet kan ekskludere medlemmer, der stiller op til valg til kommunalbestyrelse, regionsråd, Folketinget eller Europa-Parlament for andre end SF.

»SF er i en vanskelig situation, som kræver, at alle kæmper for partiet,« siger Torben Duelund om ændringsforslaget, som landsledelsen har indstillet til vedtagelse på weekendens ekstraordinære landsmøde.

»Det er principielt. Jeg synes ikke, at man som SFer skal stille op for andre end SF. Vi er i en situation, hvor jeg synes, alle bør trække på samme hammel, så vi kan genrejse partiet,« siger Torben Duelund.

Bliver forslaget vedtaget, får det store konsekvenser for blandt andre Jørgen Grøn (SF) fra Aars i Nordjylland og Mehmet Aksoy (SF) fra Hvidovre. De er begge medlemmer af SF og kandidater for Folkebevægelsen mod EU til EU-parlamentsvalget 25. maj.

»Jeg synes, det er noget mærkeligt noget, fordi dengang, jeg meldte mig ind i partiet, var det ikke noget problem. Nu har vi så bare et parti, der har den stik modsatte opfattelse,« siger Jørgen Grøn, der har været medlem af SF siden 1976, og som er medlem af bestyrelsen for SF i Nordjylland.

»Jeg stiller jo ikke op for Folkebevægelsen mod EU for at skade mit parti. Der er omkring 20-25 procent af SFs vælgere, som er enten modstandere eller kritikere af EU, og det er egentlig bare de stemmer, jeg forsøger at samle op, så de ikke pludselig forsvinder over til for eksempel Dansk Folkeparti,« forklarer Jørgen Grøn.

Også Mehmet Aksoy stiller sig uforstående over for forslaget.

»Tidligere har SF kritiseret Socialdemokraterne for at ekskludere EU-modstandere. Skal SF til at være et snævert, topstyret parti med lavt til loftet?« spørger han.

EU-ordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) ønsker ikke at spå, om der er opbakning til forslaget eller ej.

»Historisk har SF jo rimelig meget bredde i EU-spørgsmål, må man sige - fra decideret modstander til næsten føderalister og alt muligt midt i mellem; skeptiske EU-tilhængere og hvad man ellers har kaldt det. Men som EU-ordfører tror jeg, jeg vil holde min mening om forslaget for mig selv og anerkende, at det er ethvert medlems ret at stille ændringsforslag,« siger hun.

SF, der var kollektivt medlem af Folkebevægelsen mod dansk medlemskab af EF fra stiftelsen i 1972 og indtil 1991, holder ekstraordinært landsmøde i Kolding 1.-2. marts.