Trods Lars Løkke Rasmussens overvejelser om at lempe på dagpengeområdet, er det urealistisk, at en Venstre-ledet regering for alvor vil gennemføre ændringer, mener SFs formand og kræver en løsning - nu.

Efter sidste års dramatiske begivenheder i SF var det nogle afdæmpede folkesocialister, der lørdag indledte partiets landsmøde i Falconer Centret i København.

Jo, der skal da sættes ind for at skabe nye arbejdspladser - helst de grønne af slagsen. Klimapolitikken skal være ambitiøs. Og velfærden skal være som en trampolin, der løfter alle, »uanset hvilken tyngde, baggrund eller byrde, vi hver især bærer«, som partileder Pia Olsen Dyhr (SF) udtrykker det fra talerstolen.

Men ellers er landsmødet præget af, hvad man bedst kan betegne som god ro og orden uden skelsættende ændringsforslag fra medlemmerne.

Til gengæld er kravet til regeringen om en dagpengeløsning ikke til at tage fejl af. Der er behov for en løsning allerede inden valget, understreger Pia Olsen Dyhr med en direkte opfordring til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S):

»Kære Helle – valget er ikke udskrevet. Vi kan nå det endnu. Skal vi ikke rette op på det bras af en dagpengereform, de borgerlige skabte?« spørger Pia Olsen Dyhr.

SF ønsker at halvere genoptjeningskravet og øge selve dagpengeperioden fra to til tre år, og partiformanden hæfter sig ved, at Socialdemokraterne selv ønsker et nyt dagpengesystem, hvor færre skal falde ud.

»Men så melder spørgsmålet sig jo: Hvorfor så ikke gøre noget ved det? Flertallet er der jo, hvis Socialdemokraterne har modet. Så hvorfor ikke starte med at halvere genoptjeningskravet til et halvt år? Ja, det fatter jeg simpelthen ikke,« siger Pia Olsen Dyhr.

I september skal dagpengekommissionen komme med sine anbefalinger, og Socialdemokraterne har flere gange afvist at komme med konkrete forslag til et nyt dagpengesystem med den begrundelse, at man afventer kommissionens konklusioner - der altså først kommer efter folketingsvalget. Men det er uholdbart, mener Pia Olsen Dyhr.

»Jeg synes, at Socialdemokraterne skal sige klart, at en forudsætning for at danne regering med de Radikale igen er en ændring af dagpengereformen, så vi ikke ender i samme fælde som sidste gang.«

Netop dagpengedebatten fik fornyet liv fredag, da Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen (V), åbnede op for muligheden af at ændre på dagpengereformen fra 2010. Under et interview i DR2-programmet »Vi ses hos Clement« lod han forstå, at man eksempelvis kunne lade sæsonarbejde og og projektansættelser tælle med i dagpengeregnskabet. Og når Venstres formand nu åbner op, skyldes det et bastant og vedvarende pres fra SF, Enhedslisten og fagbevægelsen, påpeger Pia Olsen Dyhr. Tidligere på ugen fremsatte de to store lønmodtagerorganisationer, LO og FTF, da også ønsket om, at korte jobforløb skal kunne omsættes til dagpengeret.

»Jeg synes, det er tankevækkende, at Lars Løkke Rasmussen siger, at han nu begynder at flytte sig. Det er på grund af SFs pres sammen med fagbevægelsen,« siger hun og påpeger, at der dog er tale om en »nærmest symbolsk hoppen på stedet«.

Det er HK-formand Kim Simonsen, en af gæstetalerne på SFs landsmøde, enig i.

»Jeg så også Lars Løkke i fjernsynet i fredags, men det hørte jeg ikke som nogen åbning. Det var vist mere en ’nå ja, hvis I stemmer på os, skal vi også nok gøre noget ved dagpengene’,« siger Kim Simonsen og fastslår, at Venstre »overhovedet ikke har signaleret nogen afgørende ændringer«.

Valget skal afholdes senest 14. september.