Regeringens støtteparti SF forventer, at tidligere statsminister Fogh Rasmussen skal forklare sig for Irak-Afghanistan-kommissionen, men håber, at der kommer ord fra Fogh snart.

Det er meget alvorligt, hvis det passer, at Anders Fogh Rasmussen i sin tid som statsminister »bestilte« den juridiske godkendelse af Irak-krigen hos embedsmændene i Udenrigsministeriet. Derfor bør hovedpersonen selv også komme ud af busken, mener SF.

»I betragtning af, at det er Anders Fogh, der er hovedansvarlig for hele Irak-krigen og var statsminister dengang, så er der virkelig grund til, at han udtaler sig om det og forholder sig til det,« siger SFs forsvars- og udenrigsordfører, Holger K. Nielsen (SF).

Han går ud fra, at Anders Fogh Rasmussen skal afgive forklaring til Irak-Afghanistan-kommissionen, som regeringen blandt andet har sat til undersøge grundlaget for, at Danmark gik med i Irakkrigen. Men kommissionen skal først komme med en redegørelse i 2017, og det har Holger K. Nielsen ikke lyst til at vente på.

»Jeg vil finde det meget passende, hvis Fogh gik ud allerede nu og forklarede, hvad hans rolle i det her har været,« siger den tidligere udenrigsminister.

Anonyme embedsmænd siger i bogen »Mørkelygten«, der er skrevet af journalist Jesper Tynell, at den juridiske godkendelse af grundlaget for at gå med i Irak-krigen var politisk bestillingsarbejde »fra allerhøjeste sted« - altså Statsministeriet, hvor Anders Fogh Rasmussen sad i 2003.

Og det er meget alvorligt, understreger Holger K. Nielsen, selv om der er tale om anonyme beskyldninger.

»Personligt tillægger jeg det ret stor vægt, fordi alle, der var med dengang, kan huske, hvor meget strid der var om det og hvor meget politik, der var i hele den sag. Det var også derfor, at der var nogle af os, der slet ikke tog det notat alvorligt, fordi vi mente, det var mere politik, end det var jura. Og det er det, som embedsmændene bekræfter - godt nok anonymt - i den her bog,« siger Holger K. Nielsen.

Anders Fogh Rasmussen har via sin talsmand, Michael Ulveman, oplyst til Berlingske Nyhedsbureau, at han ikke har kommentar til sagen på nuværende tidspunkt.