Der er opbakning fra SF til Enhedslistens forslag om at indføre en kortere arbejdsuge på 30 timer.

København. Mennesker skal have mere tid til at være mennesker.

Derfor giver det god mening at veksle lønstigninger til mere fritid, mener gruppeformand Jacob Mark (SF), efter at Enhedslisten har foreslået en arbejdsuge på 30 timer.

Og det er der opbakning til fra SF.

- Enhedslisten rammer plet, fordi jeg tror også, at vi skal arbejde hen imod, at vi deler mere arbejde, og at man arbejder færre timer, så der er mere arbejde til alle, siger Jacob Mark.

Enhedslisten har lavet et regnestykke, der viser, hvordan vi får råd til en 30 timers arbejdsuge.

Partiets økonomiske model er baseret på anerkendte regnemetoder, der viser, hvordan lønmodtagerne ved fremtidige overenskomstforhandlinger vil kunne veksle højere løn til kortere arbejdstid.

- Det har været en gammel arbejdersag i Socialdemokratiet og SF i mange år, at mennesker skal have mere tid til at være mennesker.

- Og hvis det kan lade sig gøre uden at bidrage til store nedskæringer i den offentlige sektor, så bidrager vi gerne til det, siger Jacob Mark.

Til Information siger Jens Hauch, cheføkonom i Kraka, og Bo Sandemann Ramussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, at planen betyder, at der skal skæres ned på det offentlige forbrug.

Enhedslistens plan gennemføres ved en gradvis sænkning af arbejdstiden, der finansieres gennem produktivitetsforbedringer.

Dermed kan lønmodtagerne gennem overenskomstforhandlinger veksle lønfremgang til mere fritid.

Da Alternativet sidste år angav 30 timers arbejdsuge som et af partiets mærkesager, vakte det kritik, at der ikke var lagt et regnestykke frem, som viste, hvad sænkningen af arbejdstiden ville koste.

Vi er rige nok i dag, lyder det fra Alternativet, som derfor bakker op om Enhedslistens model, siger finansordfører, Josephine Fock.

- Det er et rigtig godt forslag, det matcher helt det, vi selv har foreslået. At man konverterer produktivitetsstigning til, at man går ned i løn.

- Det er oplagt, at arbejdsmarkedets parter diskuterer med medlemmerne, om det ikke kunne være en vej frem, siger hun.

/ritzau/