SF-formand Pia Olsen Dyhr mener, at regeringens kontanthjælpsloft vil gøre det endnu sværere for svage børn at bryde den onde cirkel.

De svageste børn bliver de store tabere, hvis regeringens forslag til kontanthjælpsloft bliver til virkelighed. Det mener SF-formand Pia Olsen Dyhr (SF).

Venstre-regeringen foreslår ifølge Berlingske en model, der især får betydning for landets 7.000 såkaldte kontanthjælpsægtepar, hvor begge er på kontanthjælp. Det betyder, at disse ægtepar – uanset hvor mange børn de har – mister den månedlige boligstøtte og den såkaldt særlige støtte, som eksempelvis gives til kontanthjælpsmodtagere med høje boligudgifter.

For et kontanthjælpsægtepar med tre børn på fem, ti og 15 år vil det eksempelvis betyde, at man går fra at modtage offentlige ydelser for omtrent 434.000 kroner om året før skat til at modtage 406.000 kroner.

Den ændring får markante konsekvenser, mener Pia Olsen Dyhr:

»Det kommer til at ramme de børn, der allerede i dag har det svært. Når vi gør børnefamilier fattigere, vil det forværre børnenes chancer her i livet.«

Hun peger på, at kontanthjælpsloftet vil gøre det endnu sværere for de svageste børn at bryde den onde cirkel.

»Problemet er ikke kun, at nogle børn må sige nej til lejrskole med kammeraterne og andre fritidsaktiviteter. Problemet er også, at børn, der vokser op i familier uden penge, får sværere ved at få et bedre liv end deres forældre. Det er gift for den sociale mobilitet.«

Pia Olsen Dyhr kalder hele idéen med et kontanthjælpsloft for horribel.

»Jeg synes ikke, at der er noget moderne over det her kontanthjælpsloft. Det er i virkeligheden bare at tage endnu mere forsørgelse fra mennesker, der ikke har ret meget,« siger hun.

SF-formanden peger på, at regeringen i stedet skulle bruge kræfterne på at skabe flere arbejdspladser.

»Jeg forstår godt ønsket om, at folk skal opleve at få flere penge mellem hænderne, når de kommer i arbejde, men det gør langt hovedparten allerede i dag. Derudover skal man ikke underkende, hvad det betyder at komme ud på arbejdsmarkedet og få kolleger. Det er en væsentlig forbedring af ens livskvalitet, når man har været arbejdsløs i længere tid,« siger Pia Olsen Dyhr.