Mindre arbejdstid med fuld løn til SOSUer kan give bedre service og mindre sygefravær, mener SF.

Danske kommuner kan med fordel skele over Øresund mod Göteborg, hvor SOSU-hjælpere over sommeren vil blive sat ned fra 40 til 30 arbejdstimer med fuld løn.

Det mener SFs arbejdsmarkedsordfører, Eigil Andersen (SF), efter at have hørt om det svenske forsøg, hvis formål er at skåne SOSU-hjælpere, mindske sygefraværet og skabe bedre service for de ældre.

»Jeg tror, det kan være en god idé, og jeg synes, det ville være fint, hvis man herhjemme lavede et eller flere eksperimenter af samme karakter i forhold til de SOSU-hjælpere og -assistenter, der er på fuld tid,« siger Eigil Andersen.

Spørgsmål: Vil du opfordre de danske kommuner til at forsøge sig med noget lignende?

»Ja, det er meget vigtigt i arbejdet på at forbedre både service og arbejdsmiljø, at der bliver lavet nogle eksperimenter for at finde ud af, om det er noget, der kunne være en god vej at gå«.

Og det vurderer Eigil Andersen, at det kan være.

»Jeg tror, der er en god chance for, at man både får et bedre arbejdsmiljø, mindre sygefravær og en bedre hjælp til de borgere, der skal hjælpes,« siger arbejdsmarkedsordføreren.

Tal fra Kommunernes Landsforening (KL) viser, at blot 23 procent af de danske SOSU-hjælpere arbejder 37 timer om ugen. Resten er på nedsat tid.