SF har tidligere afvist politiske indgreb i faglige konflikter, men partiets holdning til en indblanding i lærerkonflikten er uklar. De Radikale regner med et samlet SRSF, hvis det kommer til et indgreb. »SF er i en kæmpe klemme,« vurderer kender.

Vil politikerne sætte foden ned og fastsætte en overenskomst ved lov for at undgå det kaos, der kan opstå ved en lockout af lærerne? Det har regeringspartiet SF intet klart svar på.

Villy Søvndal (SF), udenrigsminister og tidligere partiformand, oplyste i 2008 til Jyllands-Posten, at SF ikke ville støtte et indgreb i den daværende konflikt, hvor 75.000 offentligt ansatte strejkede.

»Det noble kompromis er at flytte en sum penge på forhandlingsbordet. Folketinget udstikker ikke den endelig løn. Det gør man ved forhandlinger,« sagde han dengang til Ritzau.

Hvis forhandlingerne i Forligsinstitutionen mellem Danmarks Lærerforening (DLF) og Kommunernes Landsforening (KL) ender i den varslede lockout, har DLF penge til at lønne eventuelt lockoutede medlemmer i op til ti uger. Trækker konflikten ud så længe, kan den siddende SRSF-regering med et flertal i Folketinget overveje at fastsætte en overenskomst ved lov for at undgå et tumultarisk forløb omkring sommerens afgangseksamener.

SFs fungerende arbejdsmarkedsordfører, Sanne Rubinke (SF), forklarer, at der endnu ikke er drøftet en holdning i partiet.

Spørgsmål: SF har tidligere udtalt sig klart om politiske indgreb, hvad er partiets holdning nu?

»SF har ikke tidligere støttet op omkring indgreb, fordi konfliktretten skal være intakt. Selv om vi principielt har forholdt os til det tidligere, gør vi det ikke nu,« siger hun.

Spørgsmål: Men som regeringsparti vil nogle jo mene, at det kunne være relevant at kende partiets holdning til et indgreb i en konflikt på arbejdsmarkedet?

»Vi har ikke taget stilling til et indgreb i den aktuelle situation. Det kan godt være, vi vil sige noget om det på et tidspunkt, men ikke nu,« siger Sanne Rubinke.

Gruppeformand og finansordfører Sofie Carsten Nielsen (R) regner med, at SF står sammen med S og R, hvis Folketinget skal gribe ind i en konflikt.

»Jeg vil ikke forudsige de her ting. Men jeg går stærkt ud fra, at regeringen er enig, hvis den skal tage stilling til et indgreb,« siger hun og understreger, at hun ikke kommenterer på den verserende konflikt.

Hans Mortensen, der er journalist ved Weekendavisen og forfatter til bøger om SF og venstrefløjen, vurderer, at SF kommer til at »sluge endnu en kamel«.

»Partiet er i en kæmpe klemme her. Meget peger hen imod, at regeringen skal gribe ind i den her lærerkonflikt, og det bliver endnu et principbrud for SF. Historisk set har SF været imod indgreb i konflikter,« siger han og understreger, at han dog ikke regner med, at det vil koste partiet regeringssamarbejdet, hvis det ender med et indgreb.

»SF kan ikke gå imod de øvrige regeringspartier,« siger han.

Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø), mener, at arbejdsmarkedets parter må finde en løsning og slår fast, at partiet vil stemme mod et eventuelt indgreb.

»Men det vil ikke undre mig, hvis regeringen laver et indgreb. SF har i forvejen tillagt sig så mange mærkelige borgerlige vaner,« siger han.

Politisk ordfører Magnus Heunicke (S) vil ikke tage stilling til SFs holdning til et indgreb.

»Vi blander os ikke i forhandlingerne. Det er et hypotetisk spørgsmål. Det forholder vi os ikke til,« siger han.