Hvis flygtningesituationen kommer ud af kontrol, vil SF tillade regeringen at afvise asylbørn ved grænsen.

København. Et bredt flertal i Folketinget tager torsdag første skridt til at indføre en nødbremse, som giver mulighed for at afvise asylansøgere ved grænsen i krisesituationer. Også uledsagede asylbørn.

Lovforslaget førstebehandles i folketingssalen, og her tegner der sig et bredt flertal bestående af VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF.

Sidstnævnte er en lidt umage part, når det kommer til udlændingestramninger. Men SF forudser, at der kan komme et tidspunkt, hvor Danmark bliver så presset, at en nødbremse kan blive nødvendig.

- Der er tale om absolutte nødstilfælde - ekstreme situationer, siger SF'eren Holger K. Nielsen fra Folketingets talerstol.

- Jeg håber jo bestemt ikke, at nødbremsen skal bruges.

SF's sædvanlige samarbejdspartnere fra De Radikale, Enhedslisten og Alternativet langer kraftigt ud efter både lovforslaget og SF's støtte af det.

Holger K. Nielsen medgiver, at der er "en række uklarheder" i lovforslaget. Blandt andet i forhold til konventionerne.

- Den måde, vi får diskuteret det på i udvalgsarbejdet, vil være bestemmende for, hvordan vi i sidste ende vil stemme, siger Holger K. Nielsen.

SF-formand Pia Olsen Dyhr skabte forvirring om partilinjen, da hun torsdag morgen skrev på Twitter, at SF ikke kommer til at afvise børn på grænsen.

Efterfølgende har hun dog præciseret, at SF ikke vil sende børn tilbage, med mindre man vurderer, at Tyskland eller Sverige eksempelvis kan sikre den nødvendige beskyttelse.

Flere organisationer har kritiseret lovforslaget for at være alt for uklart i forhold til, om barnets tarv skal stå over Danmarks ret til at regulere indvandringen.

Gruppeformand Jacob Mark (SF) forsikrer over for Berlingske, at SF kun bakker op om nødbremsen, hvis det helt klart fremgår, at barnets tarv altid vejer tungest.

Men SF er altså klar til at bakke op om, at børn, der er på flugt alene, afvises, siger han til Berlingske:

- Fordi flygtningebørn såvel som voksne skal søge asyl i det første sikre land, de kommer til. Vi kommer ikke til at afvise børn til lande, hvor der ikke er sikkerhed for, at de kan få en asylbehandling.

Nødbremsen vil give mulighed for at afvise asylansøgerne ved grænsen til det første sikre land, hvis der opstår en situation, hvor Dublin-systemet er sat ud af kraft.

Dublin-systemet fastslår, at det europæiske land, en asylansøger først ankommer til, som udgangspunkt skal behandle asylansøgningen.

/ritzau/