SFs nye partiformand, Pia Olsen Dyhr lagde skarpt ud, da hun tirsdag over middag tog ordet i partiledernes månedlige spørgetime med statsministeren.

Pia Olsen Dyhr (SF) indledte selv med at konstatere, at det var nyt for hende at skulle stille spørgsmål til statsministeren, nu hvor SF ikke længere er en del af regeringen.

Og så gik hun i clinch med statsministeren om børnefamilieydelsen, hvor regeringen lægger op til at fjerne optjeningsprincipperne for EU-borgere.

I dag gælder et regel om at modtagere af børnefamilieydelse og børnetilskud skal have haft bopæl eller beskæftigelse i Danmark i to år inden for de seneste 10 år for at få fuld ydelse. Justitsministeriet har vurderet, at Danmark ikke vil kunne sagen ved EU-domstolen, og derfor har man allerede siden sommeren 2013 administreret ordningen efter EU-forordningen.

Debatten blev i første omgang rejst af Dansk Folkeparti i Spørgetimen, men SFs Pia Olsen Dyhr fulgte trop:

- I SF lægger vi vægt på at passe på vores velfærdssamfund. Vi er enige i, at vi ikke skal bryde loven. Men vil statsministeren rejse spørgsmålet om velfærdsydelser til andre EU-borgere på EU-plan?, spurgte Pia Olsen Dyhr (SF).

Statsministeren glædede sig over, at SF-formanden er indstillet på at bringe dansk lovgivning i overensstemmelse med EU-lovgivningen.

- Men her gælder arbejdskraftens fri bevægelighed, og man skal ikke gøre sig forhåbning om, at de her problemer kun kan løses i Danmark. Regeringen vil holde øje med, om der kommer nogen til Danmark for at udnytte vore ydelser, og hvis der er, vil vi handle på det, sagde Helle Thorning-Schmidt (S).

Herefter replicerede Pia Olsen Dyhr (SF), at hun håbede sandelig, at statsministeren ville gøre mere end 'holde et vågent øje'.

- Men lad os så tage dagpengene, hvor der også er forskel i optjeningspligten. Vil regeringen allerede nu være udfarende for at tage dialogen med andre EU-lande eller er statsministeren også allerede opgivende på det område, spurgte Pia Olsen Dyhr (SF).

Statsministeren slog fast, at regeringen ikke vil føre sager ved EU-domstolen for at udskyde sager.

- Det er vores pligt at følge lovgivningen. I forhold til dagpenge kan vi se, at andelen af EU-borgere på danske dagpenge er steget lidt mere end ellers og det vil vi holde et vågent øje med, sagde Thorning-Schmidt.

Men det var ikke nok for SF-formanden:

- Jeg vil gerne have, at statsministeren gør mere end at holde et vågent øje. Det her hænger sammen med social dumping og at nogen systematisk udnytter danske velfærdsydelser. Er du villig til at tage det op med dine europæiske kolleger og hvilke handlekraftige initiativer vil regeringen gå i gang med, spurgte Pia Olsen Dyhr (SF).

Og så smed statsministeren fløjlshandskerne.

- Det er lidt pudsigt at stå overfor Pia Olsen Dyhr. Det er kun få uger siden, at hun sad over for mig og var enig i regeringens politik. Men hvis hun har ændret holdning, må jeg vænne mig til det. Jeg skal nok tilpasse mig.

- Men lad mig slå fast, at regeringen ønsker at bevare det danske velfærdssystem og vil handle, hvis det på nogen måde er truet, sagde statsministeren.