Blå blok overvejer kraftigt at udvide den danske militære indsats mod IS til at omfatte Syrien. Det vil være ekstremt farligt og have uoverskuelige konsekvenser, mener SF.

Det vil være en hovedløs handling med alvorlige konsekvenser, hvis de fire borgerlige partier i Folketinget udvider militærindsatsen mod Islamisk Stat (IS), så danske styrker i fremtiden også skal bekæmpe terrororganisationen i Syrien.

Sådan lyder det fra SFs udenrigs- og forsvarsordfører, Holger K. Nielsen (SF), efter de fire blå partier har meldt ud, at man overvejende er positivt stemt for at udvide det nuværende mandat til den militære indsats mod IS. Mandatet betyder, at danske F16-fly i øjeblikket er en del af koalitionen i Irak, og en lignende indsats er måske på vej i Syrien, hvis det står til de borgerlige partier.

»Jeg kan simpelthen dårligt tro, det kan være rigtigt. For det vil være enormt farligt at bevæge sig ud på den galej, da vi i forvejen har problemer nok med missionen i Irak. I Syrien er tingenes tilstand langt vanskeligere, fordi der ikke er allierede på landjorden til at hjælpe vores styrker,« siger Holger K. Nielsen og fortsætter:

»I Syrien er man fanget i et krydspres. Det er både en kamp mod IS, præsident Bashar al-Assad og en række islamistiske oprørsgrupper. Det kan man, efter min mening, slet ikke overskue konsekvenserne af, og derfor er det en meget farlig vej, som de borgerlige er på vej ud ad,« siger han.

Meldingen fra blå blok kommer, efter at Storbritanniens premierminister, David Cameron, i denne uge meddelte, at han vil bede parlamentet tage stilling til, om britiske fly skal bombe IS i Syrien. Det sker som et svar på terrorangrebet i Tunesien i sidste uge, som kostede mindst 29 britiske turister livet.

Men Danmark behøver ikke læne sig op ad den britiske beslutning, mener Holger K. Nielsen.

»Jeg er fuldstændig uenig med de blå partiers tankegang. Regeringen skylder stadig at give svar på, hvordan man vil håndtere situationen. Skal det være med landstyrker eller en udvidet luftoperation? I Irak støtter man kurderne i det nordlige Irak og den irakiske hær andre steder. Det fungerer nogenlunde i Irak af den årsag, men det er med store vanskeligheder,« siger Holger K. Nielsen.

Politikerne i Folketinget skal til efteråret tage stilling til, hvad der skal ske vedrørende den militære indsats mod Islamisk Stat. Først her ønsker SF at udtale sig om, hvordan retningen skal være i fremtiden.

»Vi følger militæroperationen i Irak meget nøje, og vi skal se på, om missionen overhovedet nytter, og Islamisk Stat trænges tilbage. Eller om de rent faktisk vinder frem ved vores tilstedeværelse. Alt dette skal evalueres, og så gør vi vores stilling op til efteråret,« siger Holger K. Nielsen.