Mere end hver fjerde oplever ytringsfriheden herhjemme som truet, og det er problematisk, mener SFs retsordfører.

I SF vækker det bekymring, at 41 procent af danskerne ifølge en ny undersøgelse mener, at ytringsfriheden herhjemme er truet.

»Det betyder, at nogle vil afholde sig fra at deltage i en offentlig debat, og det er naturligvis ikke frugtbart,« forklarer partiets retsordfører, Karina Lorentzen (SF), i en skriftlig kommentar.

Det er en undersøgelse for rådgivnings- og analysevirksomhed Wilke foretaget for Jyllands-Posten, der sætter tal på danskernes oplevelse af ytringsfrihedens kår, og her fremgår det, at mere end hver fjerde oplever den som truet, mens 53 procent af danskerne ikke deler den opfattelse.

Ifølge Karina Lorentzen skal der være plads til at ytre sin mening:

»Vi må naturligvis stå på folks ret til at udtrykke deres holdninger, men samtidig indse, at det betyder, at vi også giver plads til holdninger, vi ikke bryder os om. Sådan er det i et demokrati. Men grænsen går skarpt der, hvor det bliver til trusler eller direkte vold, og det er der desværre enkeltpersoner, der ikke forstår, og her skal foden sættes ned.«

Blandt de danskere, der mener, at ytringsfriheden er truet, peger 75 procent på, at truslen kommer fra vold eller trusler fra islamister.

SFs retsordfører deler danskernes udlægning, men peger også på, at det ikke er sort/hvidt det hele.

»Vi må være ærlige og se i øjnene, at truslen især stammer fra ekstreme kræfter i islamiske miljøer, der ikke respekterer spillereglerne, men vi må samtidig heller ikke være blinde over for, at truslen kan komme andre steder fra, og at det store flertal af muslimer altså ikke bakker op om vold som udtryksform,« forklarer hun.