En række centrale aktører i SF-baglandet presser nu SFs nyslåede formand, Annette Vilhelmsen, i de interne armlægninger i regeringstoppen om en ny kontanthjælpsreform, skriver Berlingske.

Annette Vilhelmsen undsagde onsdag regeringens planer om at trække unge under 30 år i kontanthjælpen, hvis ikke de vil tage en uddannelse. Senere samme dag vendte hun dog på en tallerken med en pressemeddelelse, hvor hun slog fast, at det alligevel har betydning om »SU og lærlingeløn er højere eller laver end den kontanthjælp man modtager, så vi er også nødt til at se på forholdet mellem de forskellige ydelser.«

En række SFere ønsker, at Annette Vilhelmsen holder fast i det oprindelige budskab, hvor hun var på kollisionskurs med regeringens politik.

- Annette Vilhelmsen har sagt, at hun er en stædig fynbo, som bider sig fast i bordkanten. Det forventer jeg, at hun beviser i denne sag. SF bør ikke støtte, at man hamrer unge mennesker i hovedet ved at sætte dem ned i ydelser, siger det tidligere folketingsmedlem Karsten Hønge, som i dag er formand for SF i Syddanmark og SFs netværk blandt fagligt aktive, til Berlingske.

Poul Overlund Sørensen er medlem af SFs magtfulde landsledelse og erklæret støtte af Annette Vilhelmsen under formandsopgøret i SF. Han er enig med Annette Vilhelmsen i det første budskab, hun sendte af sted.

- Jeg har meget svært ved at se, at det er klassisk SF-politik, hvis man sænker kontanthjælpen generelt for de unge. Det var nok også det, som lå i Annettes første udmelding, siger han til Berlingske.

En af de mest markante støtter til Annette Vilhelmsens kandidatur under formandsopgøret i SF er Lene Linnemann (SF), der er medlem af Region Nordjylland og flere gange har kritiseret den tidligere SF-ledelse for ikke at være venstreorienteret nok. Nu håber hun, at Annette Vilhelmsen vil gå imod beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), der har talt om helt at tage kontanthjælpen fra unge, som ikke vil tage en uddannelse.

- Jeg er glad for, at Annette var ude og sige, som hun gjorde, så det håber jeg, hun holder fast i. Mette Frederiksen er meget unuanceret og firkantet. Det vil glæde mig, hvis Annette kan få råbt hende op, siger Lene Linnemann.

Annette Vilhelmsens udtalelser vakte også opsigt hos regeringens parlamentariske grundlag. Enhedslisten mener nemlig, at udtalelserne i pressemeddelelsen kan forstås sådan, at hun vil hæve SUen for ledige, der vil studere, fordi hun blot melder sig klar til at »se på forholdet mellem de forskellige ydelser«.

- Det er den klareste åbning, vi har set fra regeringen i lang tid. Det behøver nemlig ikke at være pisken, hun taler om. Det kan være, at hun er enig med os i at give de ledige guleroden ved at gøre det muligt for de ledige at tage en uddannelse på kontanthjælp, siger arbejdsmarkedsordfører i Enhedslisten Christian Juhl.

Berlingske har siden onsdag forsøgt at kontakte Annette Vilhelmsen for spørge, om hun er enig med Enhedslisten eller Mette Frederiksen om kontanthjælp. Men via sin særlige rådgiver har hun afvist at udtale sig.

Venstre er med i forliget om kontanthjælpen og skal derfor naturligt høres, hvis regeringen ønsker at lave ændringer i denne valgperiode. Partiet har selv foreslået, at de unge mellem 25 og 30 år får lavere kontanthjælp, ligesom deres yngre medborgere allerede får i dag.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, mener, at Enhedslisten igen har skabt berettiget tvivl om regeringens linje på kontanthjælpsområdet. Hun vil derfor have Annette Vilhelmsen på banen endnu en gang.

- Det ville været rart at få en klar melding på, hvad regeringen og SF egentlig mener om det her, siger Ellen Trane Nørby.

Bør Annette Vilhelmsen støtte op om, at regeringen vil sænke kontanthjælpen til unge, som ikke er under uddannelse?

Deltag i debatten under artiklen