Hvis Justitsministeriets ansatte har presset læger til at afvise asylsøgeres opholdstilladelse, er det »helt« uhørt, lyder det fra regeringens støtteparti SF.

Regeringen og justitsminister Karen Hækkerup (S) kan forvente at stå skoleret for støttepartiet SF, der er stærkt utilfreds med konklusionerne i en rapport fra Syddansk Universitet. Den konkluderer, at ansatte i Justitsministeriet »presser« og »intimiderer« læger til at ændre deres lægefaglige erklæringer i sager om humanitære opholdstilladelser. Karina Lorentzen (SF), udlændingeordfører hos SF, kalder arbejdsgangen for »uhørt«: »Vi skal ikke give en humanitær opholdstilladelse til alle og enhver, men det er helt uhørt, hvis justitsministeriet afpresser læger til at ændre medicin eller indstilling, så de ender med at få et grundlag for at sende syge mennesker hjem, som vi egentligt bør hjælpe«, siger SFs udlændingeordfører Karina Lorentzen.

Hun forlanger nu en grundig redegørelse fra justitsminister Karen Hækkerup, ligesom hun efterlyser retssikkerhed på området.

»Jeg kræver, at ministeren forklarer sig. Ministeriet går langt over stregen efter min opfattelse, og det virker mildest talt ikke, som om der er nogen retssikkerhed på det her område, hvis man kan sagsbehandle på den måde,« siger Karina Lorentzen.

Det er professor Morten Sodemann, Center for Global Sundhed og Indvandrermedicin, Klinisk Institut ved Syddansk Universitet, der i en ny rapport rejser en alvorlig kritik af Justitsministeriets ansatte, som menes at »intimidere« og »presse« læger i sager, hvor asylansøgere har søgt om en såkaldt helbredsbetinget humanitær opholdstilladelse. Efter samtaler med både patienter og læger konkluderer Morten Sodemann i sin rapport, at jurister og embedsmænd i vid udstrækning forsøger at presse lægernes sagsbehandling i en retning, der kan retfærdiggøre et afslag på en opholdstilladelse.

Hos Lægeforeningen er man også bekymret over rapportens konklusioner.

»Det er en alvorlig kritik, og jeg forventer, Justitsministeriet vil tage den alvorligt,« siger foreningens næstformand, Jette Dam-Hansen. Hun understreger dog samtidig, at det er vanskeligt og komplekst område.

»Jeg kan godt forstå, hvis juristerne i ministeriet har vanskeligt ved at overskue det her område,« siger Jette Dam-Hansen.