Nyt lovforslag fra justitsminister Morten Bødskov forlænger forældelsesfristen i sager om misbrugte børn

Tre år ekstra tid til at genkalde barndommens traumer og anmelde sin krænker til politiet. Den mulighed vil justitsminister Morten Bødskov (S) nu give voksne, der er blevet udsat for seksuelle overgreb som børn. Der skriver Søndagsavisen.

I dag begynder forældelsesfristen at tikke, når en person som 18-årig bliver myndig. Ifølge lovforslaget skal det fremover først ske, fra man er fyldt 21 år, og det begrunder justitsminister Morten Bødskov (S) således.

”Vi har simpelthen vurderet, hvornår unge flytter hjemmefra i dag. Vi kan se, at mange først gør det, når de er 21 år gamle, og det kan jo være svært at anmelde et misbrug, når man fortsat bor hjemme,” siger Morten Bødskov til Søndagsavisen.

I dag findes der tre forskellige forældelsesfrister. De alvorligste sager har en forældelsesfrist på 15 år, de grovere sager på 10 år og de mindre grove sager på fem år. Med de nye regler betyder det, at forældelsen træder i kraft, når offeret er henholdsvis 36, 31 og 26 år gamle i forhold til grovheden af forbrydelsen.

Men selvom en sag er forældet, skal den alligevel have politiets opmærksomhed, hvis den bliver anmeldt. Morten Bødskov understreger nemlig samtidig også i sit lovforslag, at politiet skal kigge på, om anmeldelsen giver anledning til at tro, at gerningsmanden har misbrugt andre. Og hvis der foreligger mistanke om det, skal der indledes en efterforskning mod den anmeldte person.

Især den sidste formaning til politiet i Morten Bødskovs forslag glæder formand for SPOR-Landsforeningen for voksne med senfølger af seksuelle overgreb.

- Så begynder det at rykke. Det er lige præcis det, vi har drømt om. For rigtig mange ofre betyder det ikke nødvendigvis så meget at få straffet gerningsmanden, som at få byrden væk fra sine skuldre. Mange går nemlig med følelsen af, at man skulle passe på, at andre ikke ville blive udsat for overgreb fra den samme person. Den følelse bliver lettere at fjerne, hvis man ved, at politiet efterforsker sagen, selvom ens egen anmeldelse er forældet, siger foreningens formand, Helle Borrowman, til Søndagsavisen.

Hun fortæller samtidig, at skyldfølelsen over ikke at kunne beskytte andre faktisk ofte fylder mere i en sexkrænkets bevidsthed end trangen til at få gerningsmanden straffet.

- Mange har ikke følt, at samfundet har villet høre på dem, hvis de har anmeldt sager om misbrug, der er forældede. Jeg er sikker på, at det her vil kunne fjerne en ordentlig byrde fra de personer, der går rundt og føler skyld over ikke at have haft modet eller erkendelsen til at kunne anmelde et sexovergreb tidligere, så det ikke var blevet forældet, og det dermed måske kunne have stoppet en gerningsmand i et begå overgreb mod andre, siger Helle Borrowman, der selv blev misbrugt som barn.

Regeringens lovforslag får opbakning fra Dansk Folkeparti, som dog gerne havde set, at man var gået endnu længere.

- Vi vil stille ændringsforslag om, at man helt afskaffer forældelsesfristen, når lovforslaget bliver fremsat. Men eftersom jeg ikke forventer, vi kan komme igennem med det, ender vi nok med at stemme for forslaget i sin nuværende form, siger retsordfører i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, til Søndagsavisen.

BNB