Kommentar: Morten Bødskovs afgang markerer en overgang for Enhedslisten fra ølkasse-retorik til magt-retorik.

Med fyringen af justitsminister Morten Bødskov har regeringens støtteparti for første gang bidt fra sig. Enhedslisten har før blottet tænderne og knurret, men er hver gang blevet kommanderet på plads af bryske ministre. De dage er ovre.

Ikke mindst oven på regeringens seneste finanslovsaftale med Venstre, blev Enhedslisten hånet af regeringspartierne. De blev udråbt som amatører, der ikke kendte deres besøgstid. Men i går viste det sig at være justitsminister, Morten Bødskov (S), der ikke kendte sin besøgstid hos Enhedslisten.

Hvis man isolerer Enhedslistens ageren i sagen, der ledte frem mod Morten Bødskovs afskedsbegæring, åbenbarer der sig faktisk et ganske imponerende forløb, hvor det er lykkedes Enhedslistens ordfører, Pernille Skipper, at isolere partiet imod de værste anklager om, at fyringen af Bødskov blot er hævn over finansloven.

Hos Socialdemokraterne mener man utvivlsomt, at Enhedslisten bare hævner sig, men konklusionen er ikke entydig. Skipper har holdt fokus på sagen - endda en sag, som bl.a. handler om en politisk modstander, nemlig Pia Kjærsgaards muligheder for at udføre sit arbejde, uden at PET snager unødigt i hendes kalender.

Selv Bødskov købte strategien.

Enhedslisten formåede at holde tvivlen om, hvad de ville gøre i live længe nok til at selv en dreven politiker som Morten Bødskov mente sig i stand til at overleve dagen. Og det på trods af at han jo udemærket godt vidste, at han ikke medbragte de svar til samrådet, som Enhedslisten havde forlangt at få. Det er godt arbejde fra Skipper - mindre godt fra Bødskov.

Pernille Skipper skal man lægge mærke til. Ikke bare fordi Enhedslistens rotationsordning - afhængig af timingen af næste folketingsvalg - sender partiets højt profilerede politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, ud af Folketinget. Pernille Skipper kommer til at overtage posten. Men man skal også bemærke Skipper, fordi hun og partistrategen Pelle Dragsted lægger en anden stil for dagen end tidligere set i Enhedslisten.

Tidligere har Enhedslisten været stærke på ølkassen i Fællesparken. De kunne holde dundertaler, så hårene rejste sig i nakken på alle. Men de var udygtige til at bygge et politiske forløb op fra forsigtige spørgsmål over hentydninger til dramatisk klimaks. Nuvel, det var ofte dramatisk i retorikken, men aldrig set som en samlet offensiv.

I forbindelse med forhandlingerne om næste års finanslov så vi de første spæde tegn på en mere strategisk tilgang fra Enhedslisten, men det glippede som bekendt lige før målstregen. Det gjorde det imidlertid ikke i går, hvor partiet til det sidste holdt opmærksomheden i et jerngreb. Og ikke bare det, men også magten. Det markerer en overgang i partiets udvikling, som de utvivlsomt vil analysere på kryds og tværs i den kommende tid.

I ly af dramaet benyttede Enhedslisten faktisk også forløbet omkring Bødskov til lidt formandstræning. Johanne Schmidt-Nielsen overlader stille og roligt mere af scenen til sin efterfølger, der så både bliver dygtigere, opbygger større politisk tyngde og opbygger en stærkere offentlig profil. Man kan næsten sige, at Johanne Schmidt-Nielsen er i gang med at lave ’en Pia Kjærsgaard’.