Statsminister Helle Thorning-Schmidt vågnede søndag op til hård kritik fra en række socialdemokratiske borgmestre og lokale græsrødder fra stort set alle egne af landet.

Som regeringsleder og partiformand går hun et vanskeligt forår i møde. Her er Helle Thorning-Schmidts 10 hovedpiner:

1. Flere S-borgmestre undsiger regeringens linje i striden om børnechecken og kræver, at tilrejsende europæere skal have arbejdet i Danmark i en vis periode, før de kan modtage børnecheck.

2. På generalforsamlinger over hele landet gør de lokale partiforeninger i Socialdemokratiet oprør over regeringens stramme økonomiske politik og det man oplever som en manglende interesse for socialdemokratiske kerneværdier.

3. For tredje måned i træk er Dansk Folkeparti større end Socialdemokraterne i meningsmålingerne. I det seneste Berlingske Barometer står S til 18,6 pct., mens DF får 20,7 pct. og Venstre 26,8 pct. Ifølge prognosen risikerer S at tabe regeringsmagten og hele 11 mandater.

4. Om 55 dage skal fire millioner danskere stemme til valget til Europa-Parlamentet. Også her er der udsigt til en svidende lussing fra vælgerne til S. Partiet står til 20-22 pct. i meningsmålingerne, og det rækker næppe til mere end to pladser. S er også denne gang i teknisk valgforbund med de Radikale og SF. I 2009 profiterede S på, at den radikale spidskandidat Sofie Carsten Nielsen ikke fik stemmer nok til selv at blive valgt og holdt fast i sine fire pladser. I år ser det imidlertid ud til at den radikale Morten Helveg Petersen har bedre fat, fordi han stort set er den eneste, der appellerer til de EU-positive vælgere. De tre partier skal helt op på 36-38 pct. tilsammen, før S får deres tredje mandat, og det synes ikke at være realistisk.

5. Helle Thorning-Schmidt må konstatere, at hendes egen folketingsgruppe og mange vælgerne er usikre på, om hun fortsætter i dansk politik efter sommeren. Danske og udenlandske medier rapporterer, at hun er i spil til en international toppost. Selv har hun afvist, at der er noget om snakken.

- Jeg er glad for at være statsminister i Danmark, sagde hun i forbindelse med et topmøde i Haag i sidste uge.

TV2 News har spurgt sine seere, om de tror hun forlader dansk politik for at fortsætte karrieren i EU, og 33 pct. svarer ja.

6. På torsdag skal Folketinget behandle et konservativt beslutningsforslag om at genindføre optjeningskravet til den danske børnecheck. Enhedslisten har bebudet at man vil stemme for forslaget, når det kommer til afstemning efter påske. Det betyder, at regeringen bliver stemt ned og bliver tvunget til at gøre op med sig selv, om den kan leve med det.

7. I den socialdemokratiske folketingsgruppe har man for længst indstillet sig på, at der kommer en tid efter Thorning. Det betyder ikke, at man har opgivet at genvinde regeringsmagten. Men det ser svært ud, og mange er begyndt at rette deres opmærksomhed mod hendes naturlige arvtager, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Hvis ikke regeringen hiver nogle politiske sejre hjem i dette forår og får gang i jobvæksten, kan Thornings autoritet blive yderligere svækket.

8. Helle Thorning-Schmidt er stærkt afhængig af, at Venstres formand Lars Løkke Rasmussen vil lægge stemmer til en vækstpakke og en beskæftigelsesreform. Men er Løkke interesseret i det?

9. Salget af en aktiepost i DONG til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs har bragt har udløst en kraftig kritik af den socialdemokratiske ledelse og ikke mindst af finansminister Bjarne Corydon. Nu har Folketingets formand Mogens Lykketoft advaret regeringen mod at fortsætte udsalget af statslige nøgleselskaber.

10. Udgivelsen af bogen 'Den hemmelige Socialdemokrat' har vist, at der går en utilfreds socialdemokrat rundt og samler stof ind til en nye afsløringer af det indre liv på Borgen.