BT-analyse: Henrik Sass Larsens hurtige comeback er et kraftigt signal til Venstre om, at S smider fløjlshandskerne og går i offensiven

Når Henrik Sass Larsens allerede nu hentes ind for at besætte den centrale post som formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe, understreger det samtidig, at Helle Thorning-Schmidt har travlt.

Under mere normale omstændigheder havde hun ventet til partiets sommergruppemøder i august med at ændre på holdopstillingen. Hastværket er et varsel om, at hun vil have sit stærkeste kort ved sin side, når hun om kort tid skal ud og appellere til danskerne om, at de skal yde noget mere og kræve lidt mindre.

Det har længe været åbenlyst for mange i den socialdemokratiske gruppe, at man med Mogens Jensen som gruppeformand og Magnus Heunicke som politisk ordfører var totalt overmatchet i debatter med Venstres A-kæde i form af Søren Pind, Ellen Trane Nørby, Kristian Jensen og Peter Christensen.

Nu slipper Helle Thorning-Schmidt sin bulldog løs i arenaen, lyder vurderingen fra flere kilder i den socialdemokratiske gruppe.

Formelt er anledningen til personudskiftningen, at partireglerne tvang hende til at finde en ny næstformand i partiet, da Nicolai Wammen og Nick Hækkerup begge fik ministerposter. Ifølge reglerne skal den ene næstformand hentes uden for Christiansborg.

Men reelt handler det om, at savnet af Henrik Sass Larsen blev for stort for hende. Han efterlod et kæmpe hul i S-ledelsen, da han i oktober ikke kunne sikkerhedsgodkendes til en ministerpost og blev sendt ned på bageste række i Folketinget.

Henrik Sass Larsen er en af Helle Thorning-Schmidts nærmeste fortrolige. De to tænker ens i det strategiske spil, og Sass evner langt bedre end de fleste at tage ud i de socialdemokratiske forsamlinger og skaffe opbakning til den stribe af blodige reformer, som er på vej.

Inden sommerferien håber regeringen at komme igennem med en nye skrappe regler om førtidspension og fleksjobordning. Man tager meget snart hul på trepartsforhandlinger og øget arbejdstid. Unge under uddannelse skal presses til at færdiggøre deres studier på kortere tid. Og unge under 30 år på kontanthjælp skal tvinges ned på en lavere ydelse, hvis ikke de vil gå i gang med at uddanne sig.

At forklare og forsvare denne perlerække af upopulære reformer bliver en bunden opgave for regeringens nye stærke kort.

Dagen store taber er Mogens Jensen. Han blev forbigået som minister og er i dag reelt fyret som gruppeformand efter otte måneder i jobbet.

Hvad er BT Special? BT Special er en anbefaling af timens mest interessante BT-historie, du kun finder på www.bt.dk eller m.bt.dk.