I stedet for kampfly vil Danmark sende ekstra 20 ingeniørtropper for at hjælpe koalition mod Islamisk Stat.

København. Danmark har opfyldt sine løfter ved at deltage med kampfly i kampen mod Islamisk Stat.

Det fastslår udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), efter at han fredag over for Udenrigspolitisk Nævn oplyste, at de danske F-16-kampfly trækkes hjem som planlagt efter seks måneders indsats.

- Til gengæld vil vi hjælpe koalitionen med nogle ekstra konstruktions- og ingeniørtropper, siger Anders Samuelsen.

De danske kampfly blev udsendt i juni med et mandat på op til seks måneder. Derfor er det ikke overraskende, at de nu trækkes hjem, selv om politikerne kunne have valgt at forlænge mandatet.

- Det har været vurderet, hvor meget ekstra en forlængelse vil tære på materiellet kontra det, vi kan bidrage med. Efter opfordring også fra koalitionen er konklusionen, at der er andre områder, hvor vi kan bidrage mere effektivt, siger Anders Samuelsen.

SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, er tilfreds med, at kampflyene trækkes hjem. Men han mener ikke, at Danmark bør sende ekstra omkring 20 ingeniørtropper afsted.

- Vi støtter ikke, at man udvider bidraget. Der er så mange problemer med det. Vi synes, at Danmark bør trække sig mere tilbage fra Mellemøsten.

- Forsvaret skal spare mange penge, og vi synes, at man skal nedprioritere vores indsats i Irak og Syrien, siger Holger K. Nielsen.

Anders Samuelsen fastslår dog, at det er "en meget høj prioritet" for regeringen at deltage i kampen mod Islamisk Stat.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) siger efter mødet:

- Vi opfylder til fulde det bidrag, vi er blevet bedt om, og som vi har lovet at yde.

- Man skal hele tiden overveje belastningen af flyene kontra den gevinst, det giver. Det er fuldstændig i overensstemmelse med de beslutninger, der er truffet i Nato, siger Claus Hjort Frederiksen.

Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, har længe talt for flere penge til Forsvaret. Hun er enig i beslutningen om at trække danske kampfly hjem.

- Vi støtter beslutningen i erkendelse af, at vi opfylder det, vi har lovet. Og der er også andre opgaver for de danske kampfly som eksempelvis Air Policing (som Danmark hjælper de baltiske lande med, red.).

- Når man har så mange opgaver, er det svært at opfylde det hele. Vi har et begrænset antal kampfly, siger Marie Krarup.

/ritzau/