Skatteadvokater opfordrer myndighederne til at undersøge Lars Løkke Rasmussens skatteindbetalinger i bilagssagen. Venstres formand fik tirsdag fuld opbakning af partiets forretningsudvalg, men mistilliden til ham ulmer fortsat i baglandet.

Selv om Venstres leder, Lars Løkke Rasmussen (V), tirsdag aften vandt et vigtigt slag i kampen for sit politiske liv, så er den seneste bilagssag langtfra død i partiet. Det skriver Berlingske.

I alle led af Venstre trives mistilliden til formanden og hans forsikringer om, at han ingen udeståender har med skattemyndighederne, og frygten for, at der snart vil dukke nye sager op på forsiden af Ekstra Bladet, er stor, erfarer Berlingske.

Lars Løkke Rasmussen stod i aftes skoleret for Venstres organisatoriske ledelse i partiets 24 mand store forretningsudvalg.

På et mere end tre et halvt timer langt møde på Hotel Crowne Plaza i København redegjorde han for køb af underbukser, skjorter og familierejser for over 150.000 kroner på Venstres regning og overbevise partiets øverste tillidsfolk om, at de fortsat skal bakke op om hans formandskab.

Peter Gæmelke, der er medlem af forretningsudvalget, forsvarede i aftes Venstres ageren i sagen:

»Det er foregået efter de regler, der var gældende på det tidspunkt, og i dag har vi altså lavet nogle regler, der er lidt strammere, så hvis man i dag skal ud og foretage den slags investeringer, så skal der ligge en beslutning til grund for det i en bredere kreds. Så skal man vide, hvad man skal bruge de her ting til, så man også kan stå på mål for det i forhold til Venstres bagland,« lød det fra Gæmelke.

Ifølge Berlingskes oplysninger var der inden mødets begyndelse reelt tvivl om, hvorvidt Løkke kunne få opbakning i forretningsudvalget, men det endte med enstemmig opbakning til formanden.

Peter Gæmelke forklarede dog, at der kan komme nye sager frem på baggrund af materiale, som er blevet lækket fra Venstre til Ekstra Bladet.

Ifølge centrale kilder har sagen påvirket Lars Løkke Rasmussen dybt, og han har endda luftet tanken om frivilligt at opgive formandsposten i partiet, ligesom han også har gjort under tidligere bilagssager. Flere venstrefolk vurderer, at han er stærkt svækket som leder, og fremover kan selv en lille sag være nok til at spænde ben for hans statsministerdrømme.

Tidligere på dagen havde Lars Løkke Rasmussen som forventet sikret sig opbakning i partiets folketingsgruppe.

»Gruppemødet i dag vil gå over i min egen historiebog. Det var et fantastisk møde, og jeg blev dybt rørt over alle de tilkendegivelser, jeg fik,« forklarede en tydeligt bevæget formand bagefter.

Foreløbig rækker forsikringerne fra ham dog langtfra til at slukke den ildebrand, som sagen har sat i gang i baglandet.

Bent Olaf Nielsen er lokalformand for Venstre i Randers, og han kræver ikke kun som andre Venstre-folk en redegørelse på et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde, men også en forsikring fra partiledelsen om, at der ikke dukker flere bilagssager op.

»Det er nummer fire inden for få år med Løkke, og det fortjener Venstre ikke. Der skal laves en håndfæstning på, at der ikke kommer flere sager. Jeg har været i organisationen i snart 40 år, og jeg har aldrig oplevet noget lignende,« siger Bent Olaf Nielsen, der ikke selv udtrykker tillid til, at der ikke dukker flere sager op:

»Det er det umuligt at sige noget om. Jeg kender jo ikke Lars Løkkes private ting.«

Borgmesteren i Stevns Kommune, Mogens Haugaard Nielsen (V), påpeger behovet for »at trække en streg i sandet over for partiets ledelse« og taler åbent om, at tiden kan være kommet til, at Venstres kronprins, Kristian Jensen (V), overtager roret.

»Vi ville stå stærkere, fordi Kristian Jensen er et uplettet blad. Han er en lyttende person og et behageligt menneske på mange måder. Kristian Jensen har været næstformand i en årrække nu, og jeg mener bestemt han er moden, og at Venstre ville stå stærkt og godt, hvis det ender med den situation,« siger han.

Flere i Venstres bagland understreger, at forbruget i den nuværende bilagssag strider mod partiets kerneværdier om økonomisk ansvarlighed.

»Vi skal selvfølgelig ikke gå i små sko, men vi trænger nok til at købe nogle, der er lidt billigere,« siger Irene Simonsen (V), der er kandidat til europaparlamentsvalget.

Det er ikke kun i Venstre, at frygten for den næste bilags- eller skattesag trives. Resten af blå blok holder også vejret.

Berlingske har været i kontakt med flere centrale kilder i de borgerlige partier, som tager sig til hovedet over Venstres skiftende forklaringer i bilagssagen, og over at der skulle gå en hel uge, før formanden gik i medierne med en forsikring om, at han har betalt korrekt skat. De håber på, at de kan stole på den forsikring, men som en kilde påpeger, så har Lars Løkke en historik for at bøje sandheden, når han er presset i bilagssager.

På det efterhånden berygtede maraton-pressemøde i GGGI-sagen kunne han eksempelvis skråsikkert slå fast, at han ikke havde fået udbetalt skattepligtige diæter fra GGGI. Alligevel bekræftede organisationen selv to uger senere, at han havde fået udbetalt op mod 9.000 kroner i kontanter på sine rejser som formand for klimaorganisationen. Penge der altså skulle være indberettet til Skat.

Lars Løkke forklarede efterfølgende sagen med, at han havde været upræcis i sin første redegørelse.

Uanset Lars Løkke Rasmussens forsikringer denne gang, så mener skatteadvokater, at Venstre-formandens bilagssag bør give anledning til, at Skat af sig selv tager sagen op.

»Jeg mener, at de har en pligt til at undersøge det, hvis der fortsat er usikkerhed. Borgerne skal jo behandles lige, uanset om man er politiker eller ej,« siger skatteadvokat Søren Aagaard fra Advodan.

Han bakkes op af skatteadvokat Torben Bagge, der er partner i advokatfirmaet Tommy V. Christiansen.

»Det er meget diffust, hvilken brug af tøjet, der helt præcist har været, og i hvilket omfang Lars Løkke selv har betalt for det. Generelt er Skat vel det, man vil kalde for nidkær i sådanne sager. Hvis de ikke selv undersøger denne sag, så vil det jo kunne opfattes, som om at man bare skal være prominent, og så bliver ens forhold ikke undersøgt,« siger Torben Bagge.

Berlingske forsøgte tirsdag at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, men han afviste hver gang at kommentere sagens detaljer.