Politikere får pension fra de er 60, andre skal knokle til de er 65.

- Det er noget mærkværdigt noget, at man vil regulere andres pensionsalder opad, mens man gerne vil beholde sin egen lave pensionsalder, siger Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, der vil have Folketingets pensionsfest stoppet.

Han foreslår, at de politikere, der ønsker at fjerne efterlønnen, kunne begynde med at foreslå pensionsalderen for ministre og folketingsmedlemmer hævet til 65 år.

- Det ville øge troværdigheden i deres kamp mod efterlønnen, tilføjer han.

Mange af de politikere, der råber højest om at afskaffe efterlønnen, har været med til at beslutte, at de selv kan få pension, når man fylder 60 år.

I dag er de hårdeste modstandere af efterlønnen den radikale leder, Margrethe Vestager, og De Konservatives politiske ordfører, Henriette Kjær.

Deres synspunkt er, at Danmark ikke har råd til, at folk forlader arbejdsmarkedet, før de er 65 år og har ret til folkepension.

Lex Sjursen

Men for nogle år siden var politikere som Margrethe Vestager og Henriette Kjær selv med til at ændre reglerne om ministerpension, således at ministre kan få pension som 60-årige.

Samme pensionalder gælder i øvrigt for samtlige 179 medlemmer af Folketinget, hvis de vel at mærke har siddet i Folketinget i mere end ét år.

Baggrunden for lovændringen i 1999 var, at man fandt det uholdbart, at den daværende energiminister, Jann Sjursen, som 30-årig havde ret til ministerpension re-

af livet. Fremover kunne man først få udbetalt pensionen, når man rundede de 60 år.

Alder ikke på tale

Det var dengang slet ikke på tale, at de folkevalgte skulle have samme høje pensionsalder som deres vælgere.

Efter 20 år på Christiansborg har selv den mest uduelige MFer ret til en pension på 31.900 kr. om måneden, når vedkommende runder 60.

En minister kan få op til 26.091 kr. om måneden i pension.

Gennem sin presseafdeling siger Margrethe Vestager, at partiet går ind for, at efterlønnen afvikles, og at man dermed først kan modtage offentlig pension, når man er fyldt 65 år.

Derfor finder De Radikale det naturligt, at ministerpensionen først udbetales, når en tidligere minister er fyldt 65 år.

Alle de forhenværende ministre, der er nævnt her, og som er under 60 år, modtager ministerpension efter de gamle regler.