SF'erne er nervøse og tør ikke tale om det højeksplosive formandsvalg.

Under den stormfulde formandsvalgkamp er der udbrudt en kold krig i SFs folketingsgruppe, der er delt i to næsten lige store fløje.

Og regeringspartiets folketingsgruppe har mere end svært ved at tale om den verserende formandsvalgkamp. I stedet for en åben debat om den tilspidsede situation står de to fløje i hver sit hjørne. Afventende og nervøse for fremtiden.

- Der er meget på spil for rigtig mange, som en kilde formulerer det, mens formandskandidaten Annette Vilhelmsen bekræfter, at man ikke diskuterer formandskampen på gruppemøder.

- Prøv lige at hør: Folk har jo delt sig i to grupper nu, siger Vilhelmsen.

Den 16 mand store gruppe er delt i to fløje: Krag-fløjen og Vilhelmsen-fløjen. Formandskampen er blevet tættere, end eksperter og folketingsmedlemmerne selv har forudset, og det betyder, at tonen mellem de to fløje er blevet skærpet.

Anonyme kilder

I tirsdags holdt folketingsmedlemmerne gruppemøde efter en weekend, hvor Morgenavisen Jyllands-Posten ved hjælp af anonyme kilder kunne fortælle, at Annette Vilhelmsen havde stemt blankt, da partiets landsledelse i foråret skulle give SF-ministrene mandat til bl. a. 2020-planen og skattereformen. Lækken fra det lukkede SF-møde fik Vilhelmsen-fløjen til at rase på bl. a. Facebook:

- Jeg er alvorligt bange for, at Jesper Petersen (og Astrid Krags kampagnefolk) har misforstået opgaven med et formandsvalg. Opgaven er at gennemføre en demokratisk proces og at få et styrket SF ud af det bagefter, skrev SFs gruppeformand, Pernille Vigsø Bagge.

Retsordfører Karina Lorentzen Dehnhardts Facebook-status lød:

- Når fair play ikke slår til...

Bredside mod Krag-fløjen

Senere kaldte SFs politiske ordfører - og Krag-støtte - Jesper Petersen det for ’uholdbart’, at Vilhelmsen som måske kommende formand havde stemt blankt til regeringens økonomiske politik. Debatten fortsatte mandag, hvor medlemmer af SFs bagland og landsledelse sendte en bredside mod Krag-fløjen, der blev kaldt ’desperate’, ’i panik’ og ’bange for at tabe’.

Men på gruppemødet tirsdag var SF-politikerne tavse om den heftige debat. Det samme var de på gruppemødet torsdag morgen, erfarer BT.

En kilde fortæller, at det var ’lidt underligt, at det ikke blev taget op’. Kilden fortæller videre, at ’folk nu afventer situationen’ og ’passer deres arbejde’.

En anden kilde fortæller, at SF-politikerne kan tale om FC Nordsjællands kampe i Champions League, men når det handler om formandskampen, har de to fløje ikke lyst til at tage en plenum-debat.

- Når vi sidder over for hinanden, er der ingen problemer med at tale sammen og lave sjov med hinanden. Men det er som om, når folk så sidder på Facebook, så ryger filtret. Her er der ingen grænser for, hvad man kan tillade sig at skrive.

Fronterne trukket skarpt op

Fronterne i gruppen er trukket skarpt op, og kilder fortæller, at ’der er rigtig meget på spil for rigtig mange mennesker’.

BT har tidligere beskrevet, at topfolk som Jesper Petersen, Ole Sohn, Ida Auken og Villy Søvndal kan ryge i farezonen, hvis Vilhelmsen bliver formand. Krag-fløjen frygter således en større rokade, der vil ramme dem hårdt. Men kortene bliver holdt tæt ind til kroppen.

SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, vil hverken af- eller bekræfte, om weekendens historier blev diskuteret på tirsdagens gruppemøde, men han siger:

- Det er en uskik at lække fra vores gruppemøder. Vi har desværre oplevet det en del gange det sidste år, typisk med det formål at sætte den nuværende ledelse i et dårligt lys. Både landsledelse og folketingsgruppe bør bruge formandsvalget til at påbegynde en ny arbejdsmetode – uden læk.

En af sagens hovedpersoner, Annette Vilhelmsen, bekræfter over for BT, at weekendens dramatiske, verbale slagsmål ikke blev vendt på gruppemødet tirsdag.

Urafstemning 13. oktober

SFs nye formand bliver fundet efter en urafstemning i partiet ved et konvent i København lørdag 13. oktober. Ugen efter, at den nye formand er valgt, bliver særdeles vigtig for SF, vurderer en ekspert.

- De er nødt til at tage hensyn til hinanden og gyde olie på vandene. Efter et valg kommer der ofte en forbrødring, hvor man giver hinanden lunser, men hvis den ene part er for grådig, så kan det gå grueligt galt, men det finder vi først ud af, når ’fredsforhandlingerne’ er overstået, siger Sigge Winther Nielsen, der forsker i parti- og vælgeradfærd ved Københavns Universitet.

Astrid Krag har ingen kommentarer til, hvad der tales om på SFs gruppemøder.