Sådan fældede Pia K's kalender PET-chefen

PET-chef Jakob Scharf meddelte tirsdag, at han går af til nytår, og ifølge BT’s oplysninger er han presset til det.

Opsigelsen kommer i kølvandet på en redegørelse, hvor Jakob Scharf blankt indrømmer, at PET kiggede i Dansk Folkepartis værdiordfører Pia Kjærsgaards kalender for at forhindre, at hun deltog i et besøg på Christiania.

Jakob Scharf tvang en række politifolk i PET til - stik mod reglerne - at kigge i Pia Kjærsgaards kalender for at forhindre partilederen i at besøge Christiania. Det har fået fem tillidsfolk i PET til at klage til rigspolitichefen.

Her er sagerne, der fældede Scharf

Pia Kjærsgaard ønskede som suppleant i Folketingets retsudvalg at besøge Christiania for at se fristaden. Men det ville være en omkostningstung affære for efterretningstjenesten, der kort forinden havde fået sit eget budget, og PET kiggede i hendes kalender for at finde en dag, hvor hun ikke kunne deltage.

I redegørelsen til Justitsministeriet, som BT er i besiddelse af, skriver Jakob Scharf:

'PET’s Sikkerhedsafdeling, der havde ansvaret for den konkrete sikkerhedsopgave, blev på den baggrund bedt om at undersøge, om man i afdelingen - som led i personbeskyttelsen af Pia Kjærsgaard - var bekendt med oplysninger om perioder, hvor Pia Kjærsgaard var udrejst af landet eller på anden vis ville være forhindret i at deltage i et eventuelt besøg af Retsudvalget på Christiania, hvis det skulle vise sig nødvendigt at gennemføre besøgene på Christiania ved to forskellige lejligheder, uden at PET samtidig kunne redegøre for de følsomme oplysninger, der lå til grund.'

Her er sagerne, der fældede Scharf

Scharf skriver også, at oplysningerne om trusselsbilledet omkring besøget var af så følsom karakter, at PET ikke kunne videregive dem til Pia Kjærsgaard.

Men det synes politikerne bestemt ikke er i orden.

'Jeg har meddelt PET, at et sådant scenarie ikke for fremtiden bør indgå i efterretningstjenestens overvejelser om, hvordan man gennemfører personbeskyttelsesopgaven, uden at det pågældende folketingsmedlem er orienteret herom,' skriver justitsminister Morten Bødskov i sin redegørelse til Folketingets retsudvalg.

- Det er jo ikke meningen, at PET skal bruge Pia Kjærs­gaards kalender til at prøve at forhindre hende i at deltage i ting, hun gerne vil deltage i, siger Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper.

En række forskellige anklager har den seneste tid tårnet sig op mod PET-chef Jakob Scharf, og problemerne var på bordet, da politikere fra alle de partier, der er med i politi-forliget holdt møde 20. november.

Det var forspillet til, at Jakob Scharf tirsdag afleverede sin afsked, og formentlig ikke havde andet valg. Politiforligskredsen involverer også de borgerlige partier, og på mødet for 14 dage siden havde formanden for retsudvalget Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) ifølge BTs oplysninger bedt om, at problemerne med PET og Jakob Scharf blev drøftet.

Der var dels tale om kritikken af, at PET havde 'snuset' i Pia Kjærsgaards kalender. Og dels om kritikken af de dårlige arbejdsforhold og det dårlige samarbejde mellem ledelsen og medarbejderne - samarbejdsudvalget har ikke fungeret i månedsvis - og så var der ifølge BTs oplysninger også tale om, at Jakob Scharf var involveret i et forhold med 'muligt strafferetligt indhold'. Den sag skulle være overdraget til en uafhængig politiklagemyndighed.

Samtidig var det et problem, at nogle medarbejdere har lækket mange af problemerne til Ekstra Bladet, hvilket er højst usædvanligt for en efterretningstjeneste.

Kilder siger dog også, at Jakob Scharf har været nødt til at foretage en lang række besparelser. PET har også fået sit eget budget og kan derfor ikke bare sende deres regninger videre, men skal selv få økonomien til at hænge sammen. Nogle medarbejdere er angiveligt blevet vrede, fordi de er blevet frataget forskellige hævdvundne goder, som de har haft i årevis. PET har dog samtidig siden Muhammed-krisen haft succes med at afværge konkrete terrortrusler, også trusler som aldrig er kommet til offentlighedens kendskab.

Kilder på Christiansborg vurderer, at Jakob Scharf ikke havde andre muligheder end at sige op. Sandsynligvis vidste statsminister Helle Thorning-Schmidt også, hvad der var på vej, da hun holdt doorstep-pressemøde kl. 14.00 efter Folketingets spørgetime. Her ville hun meget usædvanligt ikke sige, at hun havde tillid til PET-chefen, men blot at hun havde tillid til justitsminister Morten Bødskov (S).

- Nogle gange må man tage nogle tørre tæsk. Men der er nogle udfordringer, som skal håndteres internt, og jeg mener ikke, vi kan det, som tingene ligger. Vi skal have et tillidsfuldt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere, sagde Jakob Scharf i aftes til TV2 News.

- Det er en særlig arbejdsplads med stort arbejdspres og dynamisk udvikling. Vi har haft travlt med at forandre og være på forkant med trusselsbilledet. Men der er hæmmede muligheder og ikke tilstrækkelig tillid. Der er store udfordringer, siger han.

Læs også: