____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det er en regulær rædsels-uge, regeringen går ind i.

To ministre er i risikozonen for reel fyring eller i hvert fald en kæmpenæse.

Den ene, Morten Bødskov (S), er en socialdemokratisk topminister og nær allieret med statsminister Helle Thorning-Schmidt. Han har ikke det bedste image udadtil, men han har været top-loyal mod Helle Thorning i de interne magtkampe, der har foregået, og Thorning vil gå langt for at beskytte ham.

Den anden, Annette Vilhelmsen (SF), er partiformand i et regeringsparti, og det ville være en bombe i regeringen med helt uoverskuelige konsekvenser, hvis hun blev tvunget til at forlade sin post.

I begge tilfælde er det Enhedslisten, der i sidste ende afgør sagen. Og partiet er som bekendt i forvejen negativt indstillet overfor regeringen, efter finansminister Bjarne Corydon lavede finanslov med Venstre og de konservative efter 33 møder med Enhedslisten.

Læs også: Ny mail belaster Bødskov i Christiania-sagen


Første mand i skudzonen er justitsminister Morten Bødskov, som er reelt truet med at blive tvunget til at gå af, hvis det kan afsløres at han vidste, at PET-chef Jakob Scharf ville kigge i DFs daværende formand Pia Kjærsgaards (DF) kalender for at forhindre hende i at besøge Christiania.

Han og hans rådgivere knokler formentlig lige nu som besatte på at forberede sig på to krigszoner:

1: Samrådet i retsudvalget tirsdag formiddag. Her vil Bødskov blive beskudt fra den samlede opposition. Især DF lugter blod og har hele den seneste uge beskyldt Bødskov for at lyve. Enhedslisten er også rasende, og kan i forvejen ikke særlig godt lide Bødskov - der bl.a. er irriteret på ham på grund af offentlighedsloven, Im-sagen og en række andre udvisningssager samt at de betragter ham som arrogant og embedsmandsagtig. På Christiansborg kalder flere retsordførere PET's optræden for en skandale, og blandt andre Enhedslisten mener, at PET-ledelsens ordre om at snage i Pia Kjærsgaards kalender er et udtryk for magtfordrejning.

2. Hasteforespørgslen i Folketinget onsdag. De blå partier har lavet en hasteforespørgsel til justitsministeren,hvori der står:

'Vil ministeren redegøre for ministerens og ministeriets rolle vedrørende Retsudvalgets planer om besøg på Christiania, herunder Pia Kjærsgaards deltagelse samt overvejelserne om at forhindre hende og/eller Retsudvalget i at deltage i det pågældende besøg?'

DFs retsordfører Peter Skaarup siger, at denne sag nemt kan ende med justitsministerens afgang.

- Det kan sagtens ende med, at Morten Bødskov får et problem med at blive siddende. Men det er op til Enhedslisten, siger han.

Annette Vilhelmsen skal også gennem et samråd i Folketingets socialudvalg. Det er endnu ikke skemalagt, men bliver sandsynligvis sidst på ugen, f.eks. torsdag.

Også hun kan i princippet ryge som minister, hvis hun har løjet for Folketinget. Og det har hun muligvis, da hun svarede ja på et spørgsmål om, hvorvidt ansøgerne til en pulje på en million kroner i Socialministeriet var blevet behandlet lige. En af ansøgerne var Huset Zornig, der ledes af Lisbeth Zornig, som søgte penge til projektet 'Stemmer på Kanten'.

18 dage før ansøgningsfristen sagde Annette Vilhelmsen nemlig til Lisbeth Zornig:

- Du får en million.

Og den scene findes endda på film, fordi det blev optaget af DR2. Ministeriet mener dog, at der kan gøres andre ting gældende, fordi Zornig efterfølgende var igennem en ansøgningsprocedure, hvor hun i øvrigt fik hjælp af ministeriet.Læs også: Lisbeth Zornig kendte til millionpulje før andre ansøgere

Men i Christiansborg-miljøet regner man det for mest sandsynligt, at Annette Vilhelmsen ender med en stor næse.

Grunden skulle angiveligt være, at hun er relativt ny og derfor kan påberåbe sig en form for 'fumlegængeri', samt at hun er partiformand, og at det ville være uoverskueligt, hvad der ville ske, hvis hun blev tvunget til at gå af, og at oppositionen måske ikke er helt klar til det.

Desuden er Enhedslisten ikke i forvejen så negativt indstillet overfor Annette Vilhelmsen som overfor Morten Bødskov. Men det afviser de selv har nogen betydning.

- Vi kører ikke med dobbelte standarder i Enhedslisten. Vi betragter begge sager med lige stor alvor. Og i begge tilfælde vil vi gerne høre hvad de selv siger først. Det sker i samrådene, og derefter tager vi stilling, siger Enhedslistens socialordfører Finn Sørensen.