Regeringens nye plan: Det bliver meget dyrere at skrue op for varmen og at fyre op i brændeovnen

Søndag skinnede solen i den lille by Høng tæt på Slagelse i Vestsjælland, termometer-væsken skvulpede omkring de 20 grader, og det var nok de færreste indbyggere, der bekymrede sig om, at det for godt en uge siden officielt blev efterår.

Men inden længe venter der indbyggerne en klar påmindelse fra regeringen om, at de nu går ind i den mørke tid. Et nyt forslag, der ventes vedtaget i løbet af efteråret, vil gøre det markant dyrere at skrue op for varmen i landets 1,6 mio. husstande med fjernvarme. Hos mange af dem vil varmeregningen stige med flere tusinde kroner.

Desuden bliver det dyrere for de cirka 750.000 husstande, der fyrer op i en brændeovn.

Forslaget går ud på, at især danskere, der varmer deres hjem op med biomasse, alt lige fra flis, halm, træpiller, træ og briketter, skal omfattes af den såkaldte forsyningssikkerhedsafgift, der er en del af energiforliget fra marts 2012.

En afgift, der især vil gøre ondt på brugere koblet på biomasse-fyrede fjernvarmeværker.

1.300 kr. ekstra


Ifølge Dansk Fjernvarme vil det allerede til næste år koste 1.300 kr. ekstra for en gennemsnitshusstand, der er koblet til et fjernvarmeværk, der udelukkende anvender biomasse til opvarmningen. Og ligesom et udskældt swap-lån med en rentetrappe, der får renteudgifterne til at stige og stige, vil varmeregningen også blive dyrere frem mod 2020, hvor afgiften skal være fuldt indfaset. Her vil regningen lyde på hele 3.500 kr. En prisstigning, Dansk Fjernvarme frygter vil få flere til at fravælge den grønne fjernvarme.

 - Forsyningssikkerhedsafgiften rammer al kollektiv opvarmning, men den rammer fjernvarme absolut hårdest. Derfor er det de 1,6 million husstande med fjernvarme, som bærer den tungeste del af byrden. Og det selv om de gør det, som politikerne beder dem om, nemlig at bruge grøn og effektiv opvarmning. Faktisk er det biomasse-fjernvarme, der rammes allerhårdest, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

Der er cirka 400 fjernvarmeværker i Danmark, og ifølge Dansk Fjernvarme vil alle værker blive ramt af den nye afgift, men den præcise regning afhænger af, hvor stor en del af opvarmningen der er baseret på biomasse.

Og her kan vi passende vende blikket mod den lille by Høng, hvor stort set alle får deres varme fra Høng Fjernvarmeværk, der de senere år har udvidet med kedler, der fyrer med halm og flis. Her vil varmeregningen, ifølge fjernvarmeværket, stige med hele 3.700 kr. i 2020. Lige nu er regningen for et standardhus med et forbrug på 18 MW om året 15.000 kr. Der er altså tale om en stigning på næsten 25 pct.

Øget pris på brænde, briketter og træpiller

Forslaget vil også øge prisen på brænde, briketter og træpiller, der bliver smidt i brændeovnen eller i fyret.

En rummeter brænde af løvtræ bliver, ifølge Dansk Skovforening, cirka 275 kr. dyrere, når afgiften er fuldt indfaset i 2020. Allerede i 2014 vil en tredjedel af den fuldt indfasede afgift træde i kraft. Det vil sige cirka 92 kr. I gennemsnit bruger danskerne fem rummeter om året, hvilket i snit vil betyde en merudgift på små 460 kr. Direktør i skovforeningen, Jan Søndergaard, forklarer, at afgifts-udgiften vil ramme danskerne meget skævt.

- Der er flere danskere, der blot tænder op, når de er i sommerhus, og de bruger ikke over en rummeter brænde. Så er der de danskere, typisk i landdistrikterne, hvor der ikke er fjernvarme, der bruger brændeovnen som primær varmekilde. De kan sagtens bruge 15-20 rummeter om året.