Så er den målt op: Så stor er Vilhelmsens næse

Onsdag morgen blev partierne i folketingets socialudvalg enige om, hvordan udtalelsen fra udvalget skal være i sagen, hvor socialminister Annette Vilhelmsen (SF) har fået skarp kritik for sin håndtering og bevilling af den såkaldte Zornig-million til projekt 'Stemmer på kanten'.

Ministeren blev grillet om sagen i et samråd i Folketinget, og indrømmede her både at Zornig fik særbehandling og at der ikke har været tale om 'et kønt forløb', hvilket hun har beklaget. Hun meddelte samtidig, at hun ville sørge for en uvildig advokatundersøgelse af hele sagen.

Teksten, som partierne i Folketinget er blevet enige om lyder således:

Udvalget konstaterer, at både forløbet i forbindelse med bevillingen til ”Stemmer på kanten” og ministerens oplysninger om sagen til folketinget har været stærkt utilfredsstillende og mangelfulde.

Udvalget konstaterer dog også, at ministeren har erkendt fejlene i forløbet, at hun har taget det politiske ansvar, og tager initiativer, der kan sikre, at et tilsvarende forløb ikke gentager sig og at ministeren vil gennemføre en uvildig advokatundersøgelse af hele forløbet i den verserende sag vedrørende bevillingen til ”Stemmer på kanten” og optakten til denne.

Udvalget forventer at blive inddraget i udarbejdelsen af kommissoriet for denne undersøgelse.

Finn Sørensen, socialordfører for Enhedslisten siger:

- Jeg er glad for, at det er lykkedes at samle alle partier om en fælles beretning, hvor vi kommer med en klar kritik af ministerens håndtering af sagen, men hvor vi også konstaterer at hun erkender fejlene og vil rette op på dem.

- Jeg ser frem til at ministeren snarest fremlægger kommissorium for advokatundersøgelsen. Det er vigtigt at folketingets partier får indflydelse på de spørgsmål der skal undersøges, og at sagen så hurtigt som muligt blive fuldt oplyst af en uvildig instans, siger Finn Sørensen.

Dansk Folkepartis Karin Nødgaard er også glad for, at det er alle Folketingets partier, der er enige om formuleringen.

- Det er en stor næse, ministeren her får og det skal det også være, siger Karin Nødgaard (DF) og fortsætter:

- Vi har den holdning, at det her er så alvorligt, at vi bad ministeren om at trække sig. Jeg er meget uforstående overfor, at Enhedslisten vælger at holde hånden under hende.

- Jeg vil gerne slå fast, at sagen er slut med denne 'beretning' fra udvalget. Vi har i Dansk Folkeparti indkaldt ministeren til et nyt samråd, denne gang med finansudvalget.

- Det gør vi, fordi vi undrer os over, hvordan ministeren kunne love en million væk og bagefter endda fordoble millionen. Det er jo skatteborgernes penge og vi vil have sagen helt belyst.

- Det er fint nok, at hun vil inddrage os i advokatundersøgelsen, men der kan jo gå lang tid.

- Vi vil derfor have uddybet, hvorfor ministeren lige landede på at give Huset Zornig 1 million kroner. Der har jo ikke ligget en ansøgning fra dem, hvor de har begrundet, hvor meget de søgte og hvorfor.

- Det er bare ikke i orden. Hvis det her var sket i en privat virksomhed, så var hun røget ud med fynd og klem. Det er jo mange penge, det drejer sig om. Vi ved jo heller ikke, hvad advokatundersøgelsen kommer til at koste, siger Karin Nødgaard (DF).