Blandt andet studerende skal have mindst 15.000 kr. fra staten i månedlig ydelse.

Sådan lyder et opsigtsvækkende forslag fra Enhedslistens politiske program. Men det vil være en særdeles dyr udskrivning for statskassen og koste knap 35 milliarder kroner årligt at gennemføre, viser en ny beregning fra den upolitiske tænketank, Kraka. Det skriver Berlingske.

- Alle skal have et livsgrundlag. 15.000 er et beløb, hvor man kan leve uden at leve prangende, siger Mikael Hertoft, der er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse.

Politikken om de '15.000 kr. til alle' er vedtaget på Enhedslistens årsmøde. Susanne Flydtkjær fra hovedbestyrelsen mener, at det handler om at sikre alle danskere mad på bordet.

- Det er uhyre vigtigt, at vi har et samfund, hvor man ikke bruger sult som disciplinering, og at alle har et forsørgelsesgrundlag, siger hun til Berlingske.

Særligt studerende vil opleve et gevaldigt velstandsløft, hvis forslaget bliver til virkelighed. Hjemmeboende SU-modtagere får i dag maksimalt 2.815 kr. og kan således se frem til en femdobling af indtægten. Men det vil være helt på sin plads, at gymnasieelever på 18 år, der bor hjemme hos mor og far, også får en månedlig check på 15.000 kr., mener hovedbestyrelsesmedlem Bjarne Thyregod.

- Uanset om det er hjemmeboende eller udeboende, så skal man ikke være afhængige af andre menneskers indkomster, siger han til Berlingske.

HVAD SYNES DU OM 15.000 KR.-FORSLAGET? DELTAG I DEBATTEN UNDER ARTIKLEN

Hovedbestyrelsesmedlem Brian Skov Nielsen mener, at en SU på 15.000 kr. vil få de studerende hurtigere igennem studierne.

- Det er synd for dem, at de skal forgælde sig selv i SU-lån, som de skal bruge resten af deres liv på at betale af på og arbejde ved siden af, så de ikke i tilstrækkelig grad kan koncentrere sig om deres studier, siger han.

Trods udgiften på 35 milliarder kroner bør det være et krav fra Enhedslisten, hvis partiet skal indgå en ny finanslovsaftale med regeringen, mener Susanne Flydtkjær.

- Jeg har en klar forventning om, at retten til et forsørgelsesgrundlag skal indgå, såfremt der skal siges ja til finansloven, siger hun.

SFs politiske ordfører, Jesper Petersen, vender sig mod forslaget.

- Der er meget store økonomiske problemer og underskud, så langt øjet rækker. Det er vigtigere at skabe mere beskæftigelse og investere i efteruddannelse, end at for eksempel en medicinstuderende får flere penge, mens de er på SU, siger han til Berlingske.

Hvad synes du om Enhedslistens forslag? Deltag i debatten under artiklen, de bedste indlæg bliver bragt i BT torsdag