Der er fattigdom i Danmark. Punktum.

Sådan forsøger SF´s socialordfører Özlem Cekic nu at kickstarte fattigdomsdebatten på ny i et debatindlæg fredag i Politiken.

Her skriver en af de mest omtalte politikere de seneste måneder, at hun stadig mener, der er titusindvis af danskere, der lever under fattigdom i Danmark, og hun savner svar fra oppositionen til, hvad de mener, der er en økonomisk anstændig tilværelse.

LÆS OGSÅ:

- Der eksisterer fattige - også når de har prioriteret og har bagt deres brød selv (som Joachim B. Olsen opfordrer dem til), fået PBS-aftaler (som Benedikte Kiær mente var svaret), og når de havde fået et 'kærligt skub' med diverse økonomiske sanktioner (som Inger Støjberg sagde.), skriver Özlem Cekic bl.a. og henviser til, at hvis man fulgte OECD´s fortolkning af fattigdom, ville der være over 200.000 fattige i Danmark - uden at tælle studerende med. Her har OECD formuleret, at man er fattig, hvis man har en indkomst på halvdelen af gennemsnitsindkomsten i Danmark, hvilket betyder 101.128 kr. om året for en enlig uden børn.

LÆS OGSÅ: 

Özlem Cekic´ debatindlæg kommer efter, at hun gennem flere måneder er blevet hånet, kritiseret og skældt ud for at skade netop fattigdomsdebatten. Det skete, da Özlem Cekic inviterede Liberal Alliances Joachim B. Olsen, der ikke mener, der findes fattigdom i Danmark, med ud til en fattig i Danmark. Özlem Cekic tabte eklatant med eksemplet Carina, der med 15.726 kr. udbetalt om måneden som enlig mor fik politikere i hele Folketinget til at bekende, at Carina bestemt ikke var fattig.

Det fik horder af arbejdende danskere til at stå med deres budgetter og sige, at de ikke kunne se meningen med at gå på arbejde, når de i Carinas eksempel kunne se, at gevinsten ved at gå på arbejde i flere tilfælde var under 1.000 kr. udbetalt om måneden.

Det har fået Özlem Cekic´ partifælle - skatteminister Thor Møger Pedersen - nu udtalt, der skal være slut. En kommende skattereform er forbeholdt danskere i arbejde, og han ser allerhelst personer med lave indkomster få de største gevinster ved en reform.

Özlem Cekic undskylder i debatindlægget over for Carina, som hun ikke mener havde fortjent en tur i mediemøllen.

LÆS OGSÅ: 

- Måske var det, fordi jeg kendte hende fra tidligere, at jeg ikke fik tjekket hendes budget ordentligt, og derfor så hende som fattig, selvom hendes budget tydeligvis havde ændret sig siden 2008. Den fejl beklager jeg. Især over for Carina, skriver Özlem Cekic i Politiken.

Men Özlem Cekic fastholder, at det ikke skal skygge for den reelle debat - nemlig om fattigdom i Danmark.

- Det er ikke kun et spørgsmål om, at den enkelte skal være bedre til at prioritere. Samfundet skal også prioritere, hvilken hjælp vi vil tilbyde de udsatte borgere, og hvor dybt vi vil lade dem falde. Jeg mener ikke, at der er en modsætning mellem at behandle mennesker, der står uden for arbejdsmarkedet, værdigt og at sikre ordentlige lønninger og arbejdsvilkår for mennesker, der er på arbejdsmarkedet i lavtlønnede job, skriver hun.

Cekic ønsker en statslig defineret fattigdomsgrænse i Danmark. Hun ønsker dog ikke at angive, hvor hun mener, at grænsen skal gå, da hun ikke er ekspert.

Deltag i debatten om fattigdom nedenfor. Hvor lidt synes du, man skal have om måneden efter skat, før det giver mening at tale om fattigdom?