Det er ikke nok at se på karaktererne, når studerende skal optages på de videregående uddannelser. Derfor skal kvote 1-systemet på sigt afskaffes, lyder det fra Socialdemokraterne.

Kvote 1-systemet er alt for ensporet, og hvis andre parametre end lige karaktererne får lov til at spille ind, kan man få en bredere sammensætning af studerende, siger Socialdemokraternes forskningsordfører, Jeppe Bruus (S) til dr.dk.

Udmeldingen kommer, efter at de nye tal fra Den Koordinerede Tilmelding (KOT) viser, at en uddannelse for første gang kræver et karaktergennemsnit på over 12, for at man kan komme ind.

»Kvote 1-systemet er meget ensporet i forhold til, hvem der kommer ind på uddannelserne - særligt dem, der kræver det højeste snit. Jeg tror, man kunne få en bredere sammensætning af studerende, hvis andre parametre også spillede ind,« siger Jeppe Bruus til dr.dk.

Syddansk Universitet (SDU) vil fra 2017 optage 25 procent af de studerende på baggrund af personlige samtaler og prøver. Og det, synes Jeppe Bruus, er et forbillede for, hvilken retning optagelsessystemet skal gå i.

»Vi har en relativt stor uddannelsesinvestering i de enkelte unge, og vi bruger relativt få penge på at sikre et godt match mellem studerende og studie. Det kunne betale sig at bruge noget energi på det i starten, og jeg tror også, det ville være med til at sænke frafaldet,« siger han.

Det er studieretningen International Business på Copenhagen Business School (CBS), der kræver det rekordhøje gennemsnit på 12,1. Men her optager man faktisk allerede hele 40 procent af de studerende via kvote 2 netop for at få en bredere sammensætning. Der er nemlig andre dygtige studerende end dem, der får meget høje karakterer i gymnasiet, siger sekretariatschef for uddannelse på CBS Wilbert van der Meer til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det giver et lidt mere blandet hold, hvis de ikke alle sammen er nogen med meget høje karakterer. Man kan se, at de engagerer sig lidt bredere end bare i bøgerne. Vi vil gerne sende det signal, at et godt job og et godt studiemiljø får du ved både at være fagligt dygtig og socialt kompetent. Det lægger en kommende arbejdsgiver vægt på, og det gør vi også på studiet,« siger han.