MRSA rykker fra svinestalde til hospitalsgange, lyder det fra S, der foreslår at udvide en ekspertgruppe.

København. Socialdemokratiet ønsker at udvide ekspertgruppen om MRSA. Der skal en repræsentant for de helt almindelige læger med, siger fødevareordfører Simon Kollerup (S).

- Der er tusinder af danskere, der er blevet smittet med MRSA. Problemet rykker gradvist ud af grisestaldene og ender på vores hospitalsgange, siger han.

Han understreger, at S bakker op om at genindkalde ekspertgruppen, sådan som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil gøre.

Det sker som reaktion på, at smitten med den resistente bakterie har spredt sig så voldsomt, at ministeren taler om en eksplosion.

Men smitten har bredt sig så meget, at det ikke længere kun er et spørgsmål om svinebesætninger, mener Simon Kollerup.

Derfor bør ekspertgruppens forskere og dyrlæger have selskab af læger, der har erfaring med at behandle patienter i praksis.

- Det er lægerne, som skal behandle os alle sammen, der ender med at stå med problemet. Derfor er det et problem, at de ikke er repræsenteret i ekspertgruppen, siger Simon Kollerup.

Thomas Danielsen, der er medlem af Miljø- og Fødevareudvalget for Venstre, undrer sig over forslaget.

- Socialdemokraternes engagement i den her sag handler om at slå på tromme, hvor det larmer, frem for konstruktivt arbejde, siger han.

Han henviser til, at Socialdemokratiet selv har siddet på fødevareministerposten i en stor del af den periode, hvor MRSA-smitten er eskaleret.

Lægeforeningen er til gengæld begejstret for ideen, siger formand Andreas Rudkjøbing.

- De læger, der allerede sidder i ekspertgruppen, er enormt dygtige. De har viden om bakterier, hvordan de formerer sig og hvilke antibiotika, man kan bruge. Det er en afgørende vigtig faglighed.

- Men det er den almindelige praktiserende læge eller lægen på hospitalet, der skal tage et præparat ned fra hylden for at behandle en patient, siger han.

68 procent af de danske svin vurderes at være smittet med MRSA ifølge en vurdering fra 2014. I 2011 var tallet 16 procent.

Ifølge Miljø- og Fødevareministeriet fik cirka 1200 danskere konstateret husdyr-MRSA sidste år.

/ritzau/