Hvis svenskerne kan få dispensation fra kanelgrænsen i EU på baggrund af kultur, så kan Danmark også, når det kommer til studenterkørsel i veteranlastbiler. Det mener Socialdemokraterne, der retter henvendelse til EU.

Nyheden om, at nybagte studenter til sommer ikke kan få en studenterkøretur i en veteranlastbil, fordi de gamle køretøjer skal leve op til en række EU-krav, har fået det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose (S) til at fare i blækhuset.

Mandag eftermiddag retter hun nemlig henvendelse til EU-Kommissionen for at få en dansk dispensation fra de EU-regler, der foreskriver, at veteranlastbiler fremover skal have fartskrivere og udstyr til at tjekke, om chaufføren overholder køre-hviletidsreglerne - også selv om lastbilerne kun bruges et par gange årligt til studenterkørsel.

»Jeg vil blive rigtig ked af det, hvis ikke vores studenter kan få lov at køre rundt i gamle veteranbiler til sommer for at fejre deres eksamen. Det er en stor dansk tradition, og vi har behov for, der bliver lavet en undtagelse fra de regler. Derfor vil jeg spørge EU-Kommissionen, om ikke Danmark kan få lov til at fortsætte den tradition, som vi har haft i årtier,« siger Christel Schaldemose.

Indtil nu er ejerne af veteranlastbiler sluppet uden om EU-reglerne, men politiet har meldt ud, at man skulle håndhæve dem fra sidste sommer, hvilket altså i praksis vil komme til at gå ud over studenterkørslen i år.

Til Politiken siger formanden for Tungvognshistorisk Forening, Allan Snogdahl, at det teknisk ikke kan lade sig gøre at få plads til udstyret i de gamle lastbiler, og udgifterne på 30.000 kroner gør det til en udgiftspost, som det ikke kan svare sig at have.

Christel Schaldemose håber da også, EU-Kommissionen kan se, at man skyder over målet i denne sammenhæng.

»De EU-regler, vi har på området, er rigtig fine rent erhvervsmæssigt til at beskytte chauffører mod at blive trætte og køre for langt. Men der er jo ikke tale om et fast erhverv i dette tilfælde. Her er tale om folk, der kører studenter rundt to-tre gange om året, og det lever de jo ikke af,« siger Christel Schaldemose, der håber, at en dispensation kan træde i kraft inden sommerens studenterkørsler.

»Forsøget skal gøres, og vi har tidligere set, at man kan bruge kulturelle begrundelser til at få undtagelser fra EU-regler. Eksempelvis i Sverige, hvor de svenske kanelboller er undtaget for EUs kanelgrænse, fordi det er et kulturelt, svensk bagværk,« siger hun.