Kulturminister Marianne Jelved kendte til planerne om at lukke DR UnderholdningsOrkestret uden at orientere forligspartierne om det. S er klar til at forhandle igen.

Efter det er kommet frem, at kulturminister Marianne Jelved (R) kendte til DRs planer om at lukke UnderholdningsOrkestret uden at orientere forligspartierne om det, er alle partierne indkaldt til møde på tirsdag.

Og ender det med nye forhandlinger i medieforligskredsen, er Socialdemokraterne klar.

»På tirsdag går Socialdemokraterne med til møde, og hvis der bliver en forhandling, tager vi den derfra. Og jeg er selvfølgelig meget opmærksom på, hvad det er, ministeren vil komme med. Indtil videre har vi ikke haft noget som helst ønske om at lukke DR UnderholdningsOrkestret, men vi har villet respektere og anerkende DRs rum til at handle og respektere den fremlagte spareplan,« siger Socialdemokraternes medie- og kulturordfører Troels Ravn (S).

At ministeren kendte til planerne er kommet frem i et svar til Folketingets Kulturudvalg, hvor Marianne Jelved skriver, at »DRs direktion umiddelbart inden DRs bestyrelse den 4. september 2014 behandlede og vedtog DRs direktions oplæg til en økonomiplan for 2015-2018 orienterede Kulturministeriet om hovedelementerne i oplægget til økonomiplanen, herunder om en nedlæggelse af DR UnderholdningsOrkestret per 1. januar 2015«.

»Det er vigtigt for os med armslængdeprincip. Vi skal ikke fra Christiansborg styre en kulturinstitution som DR i detaljen,« siger Troels Ravn.

Han vil ikke udtale sig om den specifikke dialog mellem kulturministeren og DR, som han ikke kender nok til. Men han understreger, at det vigtige for Socialdemokraterne i det her forløb har været det principielle i at lade DR selv bestemme, hvor der skulle spares.

»Socialdemokraterne har jo aldrig haft til sinds, at DR UnderholdningsOrkestret skulle lukke. Men vi må også anerkende og respektere, at de har en direktion og ledelse i DR, som træffer nogle ansvarlige beslutninger,« siger Troels Ravn og fortsætter:

»Det er ikke UnderholdningsOrkestret, som vi har interesse i at skulle lukke. Det er et professionelt orkester og et stort aktiv. Men det har handlet om det principielle i, at en ledelse skal have frihed og rum til at handle i forbindelse med at fremlægge en spareplan, som Christiansborg skal have respekt for,« siger han.