S vil se positivt på en henvendelse fra USA om øget dansk militært bidrag i Syrien, men tvivler på omfanget.

København. Hvis USA optrapper den militære indsats i Syrien, så bliver det formentlig i form af en nålestiksoperation. Eksempelvis mod den flyvebase, der angiveligt sendte kampfly afsted med kemiske våben.

Sådan lyder vurderingen fra Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup, efter at et giftgasangrebet mod den syriske by Khan Sheikoun har slået mindst 86 mennesker ihjel og rejst spørgsmål om USA's modsvar.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ser tegn på, at USA vil optrappe den militære indsats, efter at præsident Donald Trump onsdag fastslog, at gasangrebet har overtrådt mange af hans linjer.

Nick Hækkerup tror dog ikke på en større amerikanskledet operation i Syrien:

- Jeg tror ikke, at amerikanerne bevæger sig ind i en stor militærindsats. Og slet, slet ikke noget a la Irak, hvor man går ind og tager hele landet og forsøger at genskabe det bagefter. Det tror jeg ikke amerikanerne har mod på.

- Det sagt, så er vores position, at når der kommer henvendelser fra amerikanerne eller andre af vores nære allierede, så skal vi overveje det positivt og se, hvad vi kan bidrage med, sige Nick Hækkerup.

Udenrigsminister Anders Samuelsen åbnede torsdag for, at Danmark skal øge det militære bidrag, hvis der kommer en henvendelse fra USA.

Danmark har tidligere bidraget med kampfly, der har bombet Islamisk Stat i Syrien og Irak. Og de udsendte danske jægersoldater i Irak har for nylig fået mandat til at gå ind i Syrien.

Bliver der kun tale om nålestiksoperationer fra USA's side, så er det dog tvivlsomt, om Danmark vil blive bedt om at bidrage.

Nick Hækkerup mener, at det i første omgang handler om at indsamle beviser for, hvem der stod bag giftgasangrebet.

Mens flere vestlige lande inklusiv USA, Storbritannien og Danmark retter mistanken mod Assad, så nægter styret i Syrien at stå bag.

Samtidig skal der øget fokus på humanitære indsats og et øget politisk pres på parterne for at sikre fred.

- Og så er der den sidste mulighed. Nemlig spørgsmålet om en militær indgriben.

- Der må vi bare sige, at der er det i realiteten amerikanerne, der svinger taktstokken. Og hvis de gør noget, så tror jeg det bliver nålestiksagtigt, siger Nick Hækkerup.

/ritzau/