Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Sass Larsen, lufter i et interview partiets nye EU-kritiske kurs.

København. Send EU-systemet til eftersyn, begræns den fri bevægelighed, indfør mindsteløn for alle og etabler en skatteunion.

Det er nogle af forslagene fra Socialdemokraterne, som er på vej i en mere EU-kritisk retning.

Det skriver Berlingske lørdag.

Partiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, løfter i et interview med avisen sløret for nogle af af elementerne i den nye EU-kurs.

- Europa består af nationalstater, som bliver ved med at opfatte sig som nationalstater, som gerne indgår i et tæt og forpligtende samarbejde, men med det udgangspunkt, at man er en nationalstat. Det, tror jeg, er en klog iagttagelse at gøre, siger han til Berlingske.

Han står sammen med S-formand Mette Frederiksen om partiets mere EU-kritiske kurs, som Henrik Sass Larsen nu udbygger på flere væsentlige områder.

- Vi er nødt til at se på EU's institutioner en gang til. Vi har et parlament, som kværner rundt i sin egen virkelighed, taler om harmonisering og har en stadig tættere union som eneste ønske, siger Sass Larsen.

Han tilføjer:

- EU-Kommissionen har den samme tankegang, det er helt på Månen.

Han kritiserer det skæve styrkeforhold, der ifølge ham er mellem parlamentet og kommissionen på den ene side og ministerrådet på den anden.

Derudover mener gruppeformanden, at EU har været for dårlige til at håndtere flygtninge- og migrantkrisen.

- EU har i enestående grad vist sig ringe til at løse de her problemer. Det burde de skamme sig over i Bruxelles. Tænk at man laver en union med ydre grænser, som ikke virker, så kan man ikke fortænke landene i at etablere indre grænser i stedet.

Ud over et grundigt EU-eftersyn vil Henrik Sass Larsen også sikre en minimumløn til alle i Europa og mindstestandarder.

Det skal ifølge gruppeformanden sikre, at landene ikke kan udkonkurrere hinanden på dårlige arbejdsforhold og lav løn.

Endelig vil Henrik Sass Larsen sætte kontant ind over for skattesnyd og etablere en egentlig "skatteunion" i EU med minimumsatser, så de offentlige indtægter ikke udhules.

/ritzau/