Blå bloks aftale om et moderne kontanthjælpsloft vil blot have den effekt, at de fattigste børnefamilier får det endnu værre, mener Socialdemokraterne, der især langer ud efter Dansk Folkeparti.

Socialdemokraterne giver ikke meget for den aftale om et moderne kontanthjælpsloft, regeringen onsdag har indgået med de resterende partier i blå blok.

Sigtet er, at det skal kunne betale sig for ledige at tage et job i den lave ende af lønskalaen, men mest af alt vil kontanthjælpsloftet ramme samfundets svageste, lyder kritikken fra oppositionens største parti.

»Kontanthjælpsloftet handler om, at nogle familier, som har det hårdt, vil få det endnu hårdere. Man tror på, at fordi man tager penge fra børnefamilier på kontanthjælp, så vil de løbe ud på arbejdsmarkedet. Men tidligere erfaringer viser, at det vil få den direkte modsatte effekt,« siger Socialdemokraternes Morten Bødskov (S).

Aftalen om kontanthjælpsloftet betyder blandt andet, at den såkaldte 225 timers-regel genindføres og udvides, så den også omfatter ugifte. Reglen betyder, at kontanthjælpsmodtagere skal dokumentere, at de står til rådighed for arbejdsmarkedet ved at arbejde minimum 225 timer i løbet af et år.

Det var netop den regel, der fik Socialdemokraterne til at forlade forhandlingerne om kontanthjælpsloftet i slutningen af oktober, og Morten Bødskov revser da også beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) for at have fået den igennem i aftalen.

»Det er en model, som er direkte designet til at ramme grupper, som har det svært i vores samfund. Da Jørn Neergaard Larsen var direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, kunne han ikke åbne munden uden at sige, at man bør plukke fra de familier, der har det sværest. Og nu har han så også fået en regering, der gennemfører hans politik,« siger han.

Men ikke kun ministeren får hårde ord med på vejen. Morten Bødskov retter især skytset mod regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti, hvis formand, Kristian Thulesen Dahl (DF), under valgkampen stod fast på, at der ikke skal skæres i ydelser som kontanthjælp.

»Det her er et kæmpe svigt fra Dansk Folkepartis side. De står med de afgørende mandater, og hvis de havde stået ved de løfter, de gav i valgkampen, kunne de familier, der har det sværest, ånde lettet op,« siger Morten Bødskov.

Spørgsmål: Men kontanthjælpsloftet er trods alt mindre vidtgående, end beskæftigelsesministeren oprindeligt lagde op til - eksempelvis bliver unge med en uddannelse ikke sat ned i ydelse. Er det ikke værd at hæfte sig ved?

»Jo, men bundlinjen er jo bare, at hvis Dansk Folkeparti havde holdt deres løfte om, at der ikke skal skæres i kontanthjælpen, så havde de her mange familier slet ikke fået forringet deres hverdag og deres vilkår,« siger Morten Bødskov.