S-profil vil kæmpe for ny dagpengereform

Socialdemokraternes medlem af Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Jan Johansen (S) har fået fornyet kampgejst for de ledige.

Partifællen, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen undsiger i et interview med Politiken 2. juledag dagpengereformen, hvor 30.000 personer har mistet dagpengene i 2013. Det er ti gange så mange, som da reformen blev vedtaget under den tidligere regering.

Jan Johansen (S) fløj til tasterne, og skrev straks følgende på sin Facebook-profil.

- Mette Frederiksen har fuldstændig ret i at vi ikke kan være bekendt at smide så mange mennesker ud af dagpengene, når der ikke er arbejde til dem. Så Mette jeg lægger meget meget gerne stemmer til en ny dagpengereform og jeg er komme med et forslag til en ny dagpenge reform, som passer til det arbejdsmarked som vi har i dag, en god dag og god jul til jer alle.

Men hvad er det for et forslag til ny dagpenge reform, som Jan Johansen  og beskæftigelsesministeren gerne lægger stemmer til?

- Det handler om , at man skal kunne optjene dagpengeretten hurtigere, når man mister den. Og så skal dagpengereglerne være afhængige af, om vi er i opgangs-eller nedgangstider, siger Jan Johansen.

Han vil også gerne have, at man kan få supplerende dagpenge, hvis man arbejder 30 timer om ugen i nedgangstider, for det er bedre at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet end at ryge helt ud.

Og så er der det med uddannelse til ledige.

- Hvis vi får valg i morgen og jeg ryger ud af Folketinget, så vil jeg være en af dem, der skal søge arbejde uden at have en uddannelse. Jeg har ikke engang et truck-certifikat, siger Jan Johansen (S).

Når han i weekenderne holder mødefri på Christiansborg og er hjemme i Munkebo på Fyn, møder han sine tidligere kolleger på Lindøværftet. De har gået ledige siden værftet lukkede i 2012 og føler sig helt fortabt.

- Jeg mener, at hvis man har haft et ufaglært job i 30 år og mister sit arbejde, fordi virksomheden flytter til Kina, så skal man have ret til uddannelse. En familiefar med kone og to børn er afhængig af at kunne bevare sit eksistensgrundlag, når man mister sit arbejde.

Men vedkommende kunne vel få SU?

- Der er forskel på at være familiefar og være ung studerende. Hvis man er voksen og har 30 års erfaring på arbejdsmarkedet, mener jeg eksistensgrundlaget ligger på niveau med dagpengene.

Men nu har I haft regeringsmagten i mere end to år, hvornår gør I noget?

- Hvis det havde stået til mig, så havde vi for meget lang tid siden gjort noget. Det er en alvorlig situation for den enkelte at ryge ud af dagpengesystemet. Men det er også et alvorlig problem for samfundet.

Hvorfor har I siddet på hænderne så længe?

- Jeg har jo ikke siddet på hænderne. Jeg kan heller ikke forstå det. Men det er politik, og der skal være et politisk flertal for at ændre det.

- Det er også derfor, at jeg bakker Mette Frederiksen op, så vi kan få vendt udviklingen. Der er jo endnu 14-15.000 mennesker, der står til at ryge ud i 2014.

Men mange eksperter, herunder formanden for A-kassernes Samvirke, Verner Sand Kirk har allerede for mere end et år siden advaret jer om, at der ville være ti gange flere, der ville miste dagpengene end beregningerne viste?

- Ja, problemet er, at dengang troede vi mere på ministeriets regnedrenge. Derfor skal vi også hurtigst muligt i gang med at arbejde med det. Jo før jo bedre.

Har du talt med beskæftigelsesministeren om et fælles forslag?

- Nej, jeg har ikke snakket med Mette. Men hun er ikke i tvivl om, hvad jeg mener, og jeg kan læse mellem linjerne, at hun er enig med mig.

Er du og din holdning en del af et flertal eller tilhører du stadig det mindretal, der går ind for at ændre reformen?

- Jeg har været en del af mindretallet indtil nu, men jeg håber på, at jeg snart vil være en del af flertallet. Det her ligger mig satans meget på hjerte, og jeg vil arbejde indefra på at vi kan finde en hurtig løsning, siger Jan Johansen.

LÆS HELE FORSLAGET HER