Orla Hav (S), formand for Folketingets Børne- og Undervisningsudvalg, vil begrænse det frie skolevalg, som regeringen var med til at gøre permanent sidste år.

- Jeg forholder mig bare til de undersøgelser, der er kommet på det seneste - de viser, at vi har fået et mere opdelt samfund, hvor børn fra forskellige grupperinger i sjældnere og sjældnere grad har fælles udgangspunkt. Det vælger man fra, fordi det er blevet nemt, siger han til Berlingske Nyhedsbureau og giver udtryk for, at tendensen er med til at underminere samfundets sammenhængskraft:

- Tidligere var det sådan, at når man havde valgt et boligområde, så var det der, ens børn gik i skole. Så havde man et fælles grundlag for en videre færd i tilværelsen, uanset om man boede i et stort eller lille hus, siger han.

Orla Hav mener ikke, at det frie skolevalg skal afskaffes helt. Der skal stadig være mulighed for at vælge en privat- eller friskole:

- Jeg tror ikke, at man helt og fuldstændigt skal droppe det frie skolevalg. Men jeg tror, det er klogt, at vi tænker over, hvor let skal det være at vælge sin distriktsskole fra. Jeg synes faktisk, at man skal være noget tilbageholdende med at give alle frit valg på alle hylder, siger han.

Spørgsmål: Er dit synspunkt også regeringens?

- Jeg er helt med på, at når jeg smider det her på bordet, er det ikke regeringens officielle politik. Det er mine refleksioner over, at vi på det seneste har fået nogle undersøgelser, der viser, at vi er på vej mod et samfund, der er meget opdelt. Det ønsker jeg ikke. Jeg ønsker et samfund, hvor vi alle har gode forudsætninger for at forstå og lære af hinanden, siger han og fortæller, at han vil kæmpe for sit synspunkt, hvor han kan:

- Nu er jeg så den uartige dreng, der stiller spørgsmålet: Er det her klogt for vores samfund. Og så håber jeg, at det glider ind i en kvalificeret diskussion om, hvordan vi indretter vores skole, siger han.