Nyheden om at regeringen er på vej med en lettelse af selskabsskatten fra 25 til 22 procent som led i en større konkurrenceevne-pakke, har søndag høstet roser fra erhvervsorganisationen Dansk Erhverv.

Det høster regeringen og statsminister Helle Thorning tilgengæld ikke fra den tidligere DSU-formand Peter Hummelgaard. Sammen med Poul Nyrup gik han i går i et debatindlæg i Politiken i rette med regeringen og Socialdemokratiet, som, de mener, fører en al for erhvervs- og rigmandsvenlig politik.

Og nyheden om den bebudede lettelse af selskabsskatten falder da heller ikke i god jord hos Peter Hummelgaard.

- Det er meget sjældent at jeg løber tør for ord ... Lige nu er et af dem, skriver han på Twitter.

Da han efterfølgende via telefon bliver spurgt, om det virkelig er rigtigt, at han mangler ord, svarer han:

- Det er rigtigt indtil videre. Første tweet siger en hel del. Skal have tænkt det grundigt igennem.

Frank Aaen: Regeringen må ændre kurs

Også fra regeringens støtteparti Enhedslisten er der kritik. På Facebook skriver Frank Aaen:

- Ikke engang vismænd, topøkonomer eller ledere for de største virksomheder mener, det er en god ide at sænke selskabsskatten hvis formålet er at skabe beskæftigelse og komme ud af krisen. Og så vil regeringen oven i købet tage pengene til erhvervslivet fra de unge og de arbejdsløse. Altså fra dem, der har mindst, til et erhvervsliv, der udbetaler rekord mange penge i udbytter til aktionærerne og aldrig nogen sinde har haft større opsparing. Håber det vil udløse så mange protester, at regeringen må ændre kurs.

Anderledes positive er ordene som nævnt fra Dansk Erhverv, der mener, at den formodede lettelse af selskabsskatten vil styrke konkurrenceevnen og skabe job.

- Vi er meget tilfredse med, at regeringen har lyttet til erhvervslivet og nu i lighed med blandt andet Sverige har valgt at sænke selskabsskatten. Det vil styrke erhvervslivets konkurrenceevne og tiltrække udenlandske investeringer, hvilket er forudsætningen for jobskabelse i det private, siger administrerende direktør Jens Klarskov i en skriftlig kommentar.

Dansk Erhverv glæder sig også over udsigten til sænket moms på hoteller. Efter sigende skal erhvervslivet fremover have mulighed for at fratrække 75 procent af momsen på overnatninger mod de nuværende 50 procent. Det er et skridt på vejen mod fuld momsfrihed for hotel- og restaurationsbranchen, konstaterer Jens Klarskov.

- Vi har estimeret, at en fuld afløftning af moms for erhvervslivet ved hotelovernatninger isoleret set vil skabe 1.800 job. Både fordi det vil tiltrække flere udenlandske turister, og fordi danske virksomheder og det offentlige i højere grad vil lægge deres konferencer og møder i Danmark, siger han.

- Vi ser frem til at se, hvad det endelige udspil rummer af yderligere initiativer og forventer blandt andet at se initiativer, som kan dæmme op for den voldsomme grænsehandel, lyder det fra Dansk Erhvervs administrerende direktør.