Nye asyltal viser et markant fald i antallet af asylansøgere, og regeringen forventer nu 15.000 asylansøgere i år - og ikke 20.000 som tidligere bebudet.

Efter alt at dømme kommer der ikke 20.000 asylansøgere til Danmark i år, sådan som regeringen meddelte i begyndelse af oktober. Derimod lyder regeringens skøn nu på 15.000, oplyser Socialdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører, Mette Reissmann (S).

»Det samlede antal asylansøgere bliver væsentligt lavere, end man har regnet med, al den stund at der i årets første 11 måneder kun er kommet 14.000 asylansøgere. Vi havde jo regnet med, at der måske skulle komme flere,« siger ordføreren med henvisning til nye tal fra Udlændingestyrelsen.

De viser, at der til og med november i år samlet set er kommet 14.042 asylansøgere til Danmark.

Ifølge opgørelsen, der er offentliggjort torsdag, faldt antallet af asylansøgere i november til 1.106 mod 1.860 i oktober. Og måneden før - i september - var tallet helt oppe på 3.149.

Det markante fald skyldes især regeringens forslag til stramninger på asylområdet, betoner Mette Reissmann.

»Jeg tror på, at regeringens forslag til en stramning er en af grundene. Jeg tror, at det er et helt væsentligt signal, der bliver sendt til menneskesmuglere og asylansøgere generelt.«

Regeringens bebudede stramninger på asylområder, der blandt andet begrænser retten til familiesammenføring for flygtninge, der får midlertidigt asyl, så de først kan få ægtefælle og børn til Danmark efter et år, er især blevet kritiseret af Enhedslisten og SF, og lovforslaget skal 2. behandles fredag.

Men der er også andre årsager til faldet i asylansøgere, understreger Mette Reissmann:

»Vi ved historisk, at antallet af asylansøgere falder i løbet af vintermånederne. Der er det vanskeligt at passere Middelhavet for eksempel.«

Også antallet af asylansøgere fra Eritrea er faldet drastisk, og i november var tallet 64. Det er en nedgang på 80 procent i forhold til oktober.