S-ordfører irettesat for »Luksus-Løkke«

Folketingets formand så sig nødsaget til at løfte pegefingeren i folketingssalen efter endnu et socialdemokratisk angreb på Venstres formand.

Tredje behandling af finansloven for 2014 har udviklet sig til et socialdemokratisk angreb på Venstre-formand, Lars Løkke Rasmussens (V), dyre rejser i GGGI-regi.

I flere omgange nævnte socialdemokratiske ordførere i folketingssalen paradokset i, at Venstre under finanslovsforhandlingerne ville skære i ulandsbistanden, mens Lars Løkke Rasmussen fløj på 1. klasse for offentlige midler som formand for klimaorganisationen GGGI.

Blandt andre finansordfører Jesper Petersen (S), da han fra talerstolen argumenterede for, at regeringen har skabt et stemningsskifte i dansk økonomi.

»Måske er det, fordi hr. Luksus-Løkke Rasmussen har rejst rundt i de højere luftlag, at Venstre ikke har opdaget det, men regeringen har bragt Danmark på rette kurs,« sagde Jesper Petersen.

Lars Løkke Rasmussen reagerede ved at kontakte Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), mens Jesper Petersen fortsatte sin tale. Efterfølgende fik den socialdemokratiske finansordfører en venlig irettesættelse.

»Det er ikke sædvane, at vi bruger eller citerer øgenavne på medlemmerne i debatten. Det skete for et øjeblik siden fra ordførerens side over for Venstres formand, og det skete i går fra Liberal Alliances side over for den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører. Jeg synes ikke, at vi skal bruge den tiltaleform i Folketinget,« sagde Mogens Lykketoft.

Forinden var finansordfører Peter Christensen (V) blevet bedt om at forholde sig til Venstres ønske om »benhård prioritering« af de offentlige midler set i lyset af Lars Løkke Rasmussens rejsevaner.

»Er det benhård prioritering at flyve på 1. klasse for offentlige midler,« spurgte klima- og energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S) blandt andet.

Peter Christensen svarede med en undren over, at Socialdemokraterne ville bruge en tredje behandling af finansloven på at blive ved at med at tale om GGGI.

»Det er plat. Og jeg finder det mærkeligt, at Socialdemokraterne vil blive ved med at tale om rejseregler, som den selv har godkendt,« lød det fra Peter Christensen.

Jesper Petersen kunne dog ikke se det platte i GGGI-spørgsmålene.

»Spørgsmålene om GGGI er meget relevante, da Venstre selv siger, at man skal vende hver en krone, og at man skal bruge offentlige midler med omhu,« understregede han.

Fra talerstolen såede Peter Christensen samtidig tvivl om, hvorvidt Venstre vil bakke op om at støtte GGGI økonomisk i fremtiden.

»Om man i al fremtid vil give støtte til GGGI? Det tør jeg da så sandelig ikke stå her og garantere. Jeg kan også selv høre på regeringspartierne, at der løbende er en diskussion af de forskellige udviklingsprojekter. Så det kan da godt være, at man ikke kan blive ved med at få noget ud af det over tid,« sagde Peter Christensen.

Venstre foreslog i partiets udspil til en finanslovaftale, at der skulle skæres mere end to milliarder kroner i ulandsbistanden, men den del kom ikke med i aftalen mellem de Konservative, Venstre og regeringen.

Tredje behandling af finansloven skal efter planen fortsætte torsdag.