Socialdemokraterne ser ingen grund til at øge udgifterne til forsvaret, hvilket ellers anbefales i ny rapport.

København: Socialdemokraterne er uenige i anbefaling i ny udenrigspolitisk rapport, der siger, at Danmark bør bruge flere penge på militæret.

Det fortæller udenrigsordfører Nick Hækkerup.

Rapporten er udarbejdet af Peter Taksøe-Jensen og bestilt af regeringen for at belyse og komme med forslag til fremtidens danske udenrigspolitik. Rapporten udkommer mandag.

Som en del af rapporten foreslår Peter Taksøe-Jensen, at Danmark øger sine udgifter til Forsvaret.

- Prisen på Danmarks forsikringspolice er gået op, siger han til DR.

Taksøe-Jensen vil dog ikke have, at udgifterne stiger til de to procent af BNP, som Nato ellers anbefaler.

- Det er dyrt, fordi man binder det sammen med væksten i BNP, men der bør tilføres nye ressourcer, så Danmark kan bidrage solidarisk og troværdigt til Europas og dermed Danmarks sikkerhed, siger Taksøe-Jensen.

De konklusioner er Socialdemokratiet dog ikke enige i.

- Grundlæggende har vi et forsvarsbudget, der sætter os i stand til at forsvare Danmarks interesser. Så det står ikke højt på vores liste over prioriteret at øge budgetterne, siger udenrigspolitisk ordfører Nick Hækkerup.

Socialdemokraterne er heller ikke enig i, at "forsikringspolicen" er steget.

- Det er et helt forkert ord. Forsvaret er meget mere, end en forsikringspolice. Vi bruger jo Forsvaret hver eneste dag til en lang række suverænitetsfunktioner og til redningsarbejde.

- Så hele tankesættet om, at Forsvaret er en forsikring, er efter vores opfattelse forkert, siger Nick Hækkerup.

Heller ikke Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, kan se idéen i at give Forsvaret flere penge.

- Vi står i en situation med en meget farlig klimakrise og en flygtningekrise. De problemer bliver ikke løst med militær støtte, siger han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) udpegede i efteråret Peter Taksøe-Jensen, der også er ambassadør i Indien som udenrigsgransker med frie hænder til at komme med anbefalinger til blandt andet fremtidens udenrigspolitik.

Rapporten på knap 100 sider kommer mandag med en række anbefalinger til, hvordan dansk udenrigspolitik bedst skrues sammen de næste 10-15 år.

/ritzau/