Da Venstre selv var i regering, overhørte man alle advarsler fra vismændene om, at Danmarks økonomi var ved at køre af sporet.

Bredsiden kommer fra Socialdemokraternes politiske ordfører Magnus Heunicke efter at Lars Løkke Rasmussen og Claus Hjort Frederiksen forud for Venstres landsmøde i denne weekend har talt om lavere skatter og tyske lønninger i Danmark.

- Ikke færre end 11 gange fra 2006 til starten af 2008 advarede landets førende økonomer i henholdsvis Det Økonomiske Råd, også kaldet vismændene, og Nationalbanken om, at VK-regeringens økonomiske politik førte til overophedning og svækket konkurrenceevne, siger Magnus Heunicke, som er politisk ordfører for Socialdemokraterne.

Han siger, at Venstre på det nærmeste bad vismændene om at skrive bøgerne om og tilføjer, at konsekvensen blev, at Danmark blev hårdere ramt af den økonomiske krise end vores nabolande.

Men det afviser tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen fra Venstre.

- Nu er vi ude i kontrafaktisk historieskrivning. Hvis ikke vi havde oplevet det chok, som det var, at amerikanerne lod Lehmann Brothers gå konkurs, og vi oplevede, at det bredte sig til hele verden, havde vi set en anden udvikling. Jeg kan ikke bruge det Socialdemokraterne siger til noget. For mig var det helt afgørende, at vi forvandlede den gæld vi overtog fra Nyrup, den forvandlede vi til et nettotilgodehavende. I 2008 havde vi et nettooverskud, og det var baggrunden for, at vi kunne føre en ekspansiv finanspolitik og mildre krisen for danskerne, siger Claus Hjort Frederiksen.

Men derfor kunne I vel godt have lyttet til vismændene?

- Det man man altid sige. Men ingen, ingen kunne forudse, hvad der skete i september 2008, siger Claus Hjort Frederiksen.

Tal fra OECD, den europæiske økonomiske samarbejdsorganisation, viser imidlertid, at ledigheden steg markant mere i Danmark i årene under Fogh end i andre lande. Det gik hårdere ud over de offentlige finanser, og bruttonationalproduktet, BNP, faldt mere:
  • Ledigheden steg 4,1 pct. i Danmark fra 2008 til 2011. I Sverige steg den 1,3 pct., og i Tyskland faldt den 1,6 pct. i samme periode.
  • Fra 2007 til 2012 faldt Danmark fra at være det tredje mest konkurrencedygtige land i verden til at ligge på en 12. plads.
  • Det danske BNP faldt 3,9 pct. faldt 3,9 pct. fra 2008 til 2011. I Sverige steg BNP 5,1 pct. og i Tyskland 1,8 pct. i samme periode.

Magnus Heunicke afviser, at hans parti selv var med til at drive økonomien mod afgrunden ved konstant at forlange flere penge til velfærd.

- Vi sagde nej til skattelettelser. Vi ville have velfærd. Ikke begge dele. For os var det ikke både og, men enten eller, siger han.

DOKUMENTATION: HER ER DE 11 ADVARSLER FRA VISMÆNDENE