Regeringens forsinkede Irak-kommission har indtil videre kostet 13 millioner kroner. Men det er fortsat vigtigt at få den danske krigsdeltagelse undersøgt, fastholder Socialdemokraterne.

To år med intern splid, stillestående arbejde og en ganske bred jobbeskrivelse. Regeringens omstridte Irak- og Afghanistan-kommission har flere gange været til diskussion, og mandag er det kommet frem, at kommissionen indtil videre har kostet 13,3 millioner offentlige kroner.

Det fremgår af et regnskab, som Justitsministeriet har sendt til Folketingets Retsudvalg. Udgifterne, der svarer til halvdelen af den tre år lange Skattesagskommission, er primært gået til løn, men også til blandt andet kontor- og telefonudgifter.

Og selv om det er »mange penge«, er regeringen ikke ved at opgive kommissionen, fastslår retsordfører Trine Bramsen (S).

»Jeg medgiver, at det er mange penge, men det er også en uhyre vigtig sag. Det er ikke for sjov, når man som nation går i krig, og selv om jeg medgiver, at det kan lyde af mange penge - og det er mange penge - bliver man nødt til at holde det op imod, hvor vigtig en sag det er,« siger hun.

Det har tidligere været oplyst, at Irak-kommissionen, siden den blev nedsat i 2012, har kostet skatteyderne 7,4 millioner kroner. Men til trods for, at udgifterne nu altså er steget til mere end 13 millioner kroner, er kommissionen fortsat pengene værd, understreger Trine Bramsen.

»Jeg forholder mig til, at et flertal i Folketinget stadig holder fast i den beslutning, der er truffet om, at det er vigtigt at få undersøgt grundlaget. Og på baggrund af det flertal er det selvfølgelig helt åbenlyst, at kommissionen hurtigst muligt skal færdiggøre sit arbejde,« siger socialdemokraternes retsordfører.

Fredag valgte den nu tidligere formand for kommissionen, Michael B. Elmer, at forlade kommissionen på grund af interne stridigheder. Trine Bramsen peger på, at der nu

»hurtigst muligt« skal udpeges en ny formand, »så arbejdet kan fortsætte«.

I efteråret sagde Michael B. Elmer, at det stillestående arbejde skyldtes manglende sikkerhedsgodkendelser, mens de to øvrige medlemmer af kommissionen, Jørgen Albæk Jensen og Jeppe Skadhauge, senere udtalte, at interne samarbejdsvanskeligheder gjorde det vanskeligt for kommissionens medlemmer at udføre deres arbejde.

Helt præcist har kommissionen indtil nu kostet 13.344.209 kroner, og når vidneafhøringerne som forventet begynder i løbet af foråret, vil det beløb vokse, fordi samtlige vidner skal have en bisidder. Under Skattesagskommissionen har det tidligere været fremme, at en bisidder koster cirka 15.000 kroner om dagen.