Hverken DF eller Enhedslisten mener, at man skal kunne tage sit mandat med over i nyt parti. Socialdemokraternes forsvarsordfører bryder sig ikke om partihoppere, mens partiets gruppeformand ikke kan se problemet.

Ida Auken og Astrid Krag er blevet mødt med kritik fra begge sidder af Folketinget, efter de under SFs øjeblikkelige krise og udmelding af regeringssamarbejdet har valgt at forlade deres parti til fordel for henholdsvis de Radikale og Socialdemokraterne.

Men kritikken er forfejlet, siger Socialdemokraternes gruppeformand, Henrik Dam Kristensen (S), der i løbet af det seneste år har kunnet sige goddag til en række SFere, som har meldt sig under de socialdemokratiske faner.

»Hvis man ikke føler sig hjemme i et parti længere og føler sig mere tilpas og hjemme i et andet parti, så er det vel en helt naturlig konsekvens,« siger han.

Spørgsmål: Men man stiller vel op for ét parti?

»Ja, det gør man. Men man stiller også op som person, og man får som person ofte også temmelig mange personlige stemmer. Og når man ikke selv synes, at man kan være i et parti, og det er ofte fordi, der er sket nogle dramatiske ting, så synes jeg også, det er helt legalt at sige, at man ikke kan være der længere,« siger Henrik Dam Kristensen.

Fra Socialdemokraternes forsvarsordfører, Ole Hækkerup (S), var tonen dog noget mere uforsonlig, da han lørdag helt kort skrev på Facebook: »Bryder mig ikke om partihoppere«.

Lige så kort er svaret fra S-gruppeformanden, da han bliver bedt om at forholde sig til den udmelding:

»Det er jeg ikke enig med Ole Hækkerup i«.

Mens partihopperi altså ikke giver anledning til løftede pegefingre hos Socialdemokraternes top, er meldingen en anden hos Dansk Folkeparti og regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten.

Hos sidstnævnte siger gruppeformand Per Clausen (Ø):

»Så må man opgive det mandat, man har, og se, om man kan blive genvalgt for sit nye parti«.

Som det eneste parti i Folketinget har Enhedslisten nedfældet, at partiet ikke vil tage imod folketingspolitikere, som vælger at forlade deres parti. Der er ellers intet i lovgivningen, som forhindrer, at politikere kan shoppe rundt mellem partierne og tage mandatet med, da mandatet er personligt og ikke hæftet på partiet.

Men sådan fungerer det reelt ikke, mener Enhedslisten.

»Uanset hvordan man vender og drejer det, er det sådan, at man er blevet valgt, fordi man står på en partiliste, og folk har jo taget stilling til ens kandidatur ud fra en opfattelse af, at man enten var medlem af SF eller et andet parti, og så kan det jo ikke nytte noget, at man pludselig finder ud af, at man er enig med et andet parti. Så har man efter vores opfattelse snydt vælgerne,« siger Per Clausen.

Hos Dansk Folkeparti mener man ligeledes, at afgående sundhedsminister Astrid Krag og afgående miljøminister Ida Auken skal efterlade deres mandater hos SF, siger gruppeformand Peter Skaarup (DF).

»Det mest rimelige vil være, hvis de og andre, der skulle forlade den synkende skude, forlader deres mandat og går ud af Folketinget, indtil de kan stille op igen,« siger han.

Gruppeformanden mener, at partiskifteriet er med til at skade politikernes troværdighed og i sidste ende kan betyde, at flere vælgere sætter kryds ved partiet i stedet for personen.

»Man svigter det grundlag, som man er valgt ind på i sin tid. Det parti, man stillede op for, er man ikke længere repræsentant for. Og det vil sige, at der er nogle vælgere, som føler sig godt og grundigt snydt,« siger Peter Skaarup.